Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

Φρύνιχος

Ο Φρύνιχος γιός του Πολυφράδμονα γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν μαθητής του Θέσπη. Είναι ένας από τους αρχαίους τραγικούς ποιητές που θεμελίωσαν το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Ο Φρύνιχος σε αντίθεση με τους άλλους πρώιμους τραγικούς ποιητές που ασχολούνται μόνο με μυθολογικά θέματα, καταπιάνεται και με σύγχρονα θέματα του καιρού του. Δυστυχώς δεν έχουν σωθεί τα έργα του για να ξέρουμε ακριβώς το περιεχόμενο τους, ξέρουμε όμως ότι είναι ο πρώτος που παρουσίασε γυναίκες ηρωίδες στις τραγωδίες του.

Το πιο γνωστό έργο που παρουσίασε ο Φρύνιχος στο Αθηναικό κοινό ήταν το "Μιλήτου Άλωσις", στο οποίο παρουσίασε τις καταστροφές που έπαθε η Μίλητος και όσα τράβηξαν οι κάτοικοι της από τους Πέρσες, επειδή η Μίλητος είχε υπάρξει το κέντρο της εξέγερσης των πόλεων της Ιωνίας εναντίων των Περσών. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση η συναισθηματική φόρτιση των θεατών ήταν τόσο μεγάλη ( άλλωστε οι Αθηναίοι την είχαν λερωμένη τη φωλιά τους γιατί είχαν αποσύρει την βοήθεια που είχαν στείλει στις πόλεις της ιωνίας αφήνοντας τους συμπατριώτες τους στο έλεος των Περσών ), που σταμάτησαν την παράσταση και τιμώρησαν τον ποιητή με βαρύ πρόστιμο 1000 δραχμών, επειδή τους θύμησε "οικεία κακά". Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι σε μια περίοδο που είχαν επικρατήσει προσωρινά οι ολιγαρχικοί στην Αθήνα που δεν ήθελαν την συνέχιση του πολέμου, ο Φρύνιχος τιμωρήθηκε για το πατριωτικό του κήρυγμα και για τα αντιπερσικά αισθήματα που υποδαύλιζε.

Μια ακόμη γνωστή τραγωδία του Φρύνιχου που είναι γνωστή από αναφορές της αρχαιότητας είναι η "Φοίνισσαι", που αναφέρονταν στα γεγονότα της ναυαχίας της Σαλαμίνας με χορηγό μάλιστα τον ίδιο τον Θεμιστοκλή. Η ρευστή πολιτική κατάσταση της Αθήνας έκανε τον Φρύνιχο να προτιμήσει την τιμητική αυτοεξορία στην αυλή του τύραννου των Συρακουσών Ιέρωνα όπου είχε προσκληθεί και εκεί τελείωσε ήσυχα η ζωή του.

ΦΡΥΝΙΧΟΣ

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR