Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

Θεατρικό αναλόγιο 2007

Εκδόσεις Αιγόκερως

σ.σ. 415

Αθήνα 2007.

Το Θεατρικό Αναλόγιο έχει γίνει θεσμός, στο theaterinfo έχουμε γράψει για αυτή τη σειρά εκδηλώσεων και έχουμε τονίσει τη σημασία του. Ένα βιβλίο όμως όπου αναφέρονται τα έργα τα οποία έχουν αναγνωσθεί σε αυτές τις εκδηλώσεις, έχει τη δική του σημασία. Έρχεται, ακόμα, να απαντήσει στο ερώτημα αν το θεατρικό έργο είναι ένα αυτόνομο λογοτεχνικό έργο.

Τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο είναι της Ειρήνης Καλαντζή, του Γιώργου Ζαρκαδάκη, της Δέσποινας Γραμματικού, του Αντώνη Κούφαλη, του Κωνσταντίνου Κούφαλη, του Παναγιώτη Μέντη, του Σταμάτη Πολενάκη, του Χρήστου Πολυμενάκου, του Βασίλη Ραΐση, του Ανδρέα Στάικου και του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη. Την επιμέλεια του βιβλίου έχει η Σίσσυ Παπαθανασίου, η οποία είναι και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεατρικού Αναλογίου.

Τα έργα που αναφέρονται είναι «Baby», του Γιώργου Ζαρκαδάκη, «Summer times», της Δέσποινας Γραμματικού και της Ειρήνης Καλντζή, «Μη σκαλίζεις την άμμο», του Αντώνη και του Κωνσταντίνου Κούφαλη, «Κρυφή πληγή», του Παναγιώτη Μέντη, «Το τελευταίο όνειρο της Έμιλυ Ντίκινσον», του Σταμάτη Πολενάκη, «13μF», του Χρήστου Πολυμενάκου, «Τελευταίος εραστής», του Βασίλη Ραΐση, «Ναπολεοντία», του Ανδρέα Στάικου, και «Μια εξαιρετική απλή δουλειά», του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη.

Ο αναγνώστης μπορεί να κρίνει αυτά τα έργα τόσο σα λογοτεχνικά κείμενα όσο και σα θεατρικά. Λείπει βέβαια η σκηνική παρουσία για να έχουμε ένα θεατρικό έργο. Μπορεί όμως ο αναγνώστης να δει, μέσα από το κείμενο, πως χτίζεται ο χαρακτήρας των έργων και πως δημιουργείται η ατμόσφαιρα. Μια άλλη χρησιμότητα αυτού του βιβλίου είναι η ανάγνωση του κειμένου έχει δει αυτές τις παραστάσεις, άρα το θεατρικό κείμενο παραμένει για μια δεύτερη ανάγνωση, τη λεγόμενη μετα-θέαση, και για μια ενδεχόμενη ανάλυση. Εν πολλοίς, μια αξιέπαινη προσπάθεια από έναν εκδοτικό οίκο που είχε «εξειδικευθεί» στα κινηματογραφικά βιβλία.

Γιάννης Φραγκούλης

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2007

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR