Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

Ενεργειακό Θέατρο

ΝΤΕΠΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ντέπυ Μαυροπούλου σπούδασε πολιτικές επιστήμες (Νομική), θέατρο (Βεάκη, Στανισλάβσκι) και μετεκπαιδεύτηκε στη ψυχολογία και συμβουλευτική στο Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας & Ανάλυσης Χαρακτήρα (Κέντρο Βίλχελμ Ράιχ). Έχει εκπαιδευτεί ακόμα (Ελλάδα-Γερμανία) σε ενεργειακές θεραπείες (bodywork, channeling, ρέϊκι, mind control, διαλογισμό κ.α) και έχει συμμετάσχει (Ελλάδα-Γαλλία) σε πολλά θεατρικά σεμινάρια με Έλληνες και ξένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες (Ε. Μπάρμπα, Τσίσλακ, Μιρέτσκα, Πίμσκα, Παπαθανασίου, Γεμετζάκη, κ.α.). Έχει παίξει στο θέατρο, τηλεόραση, κινηματογράφο, έχει κάνει παραγωγή εκπομπών στο ραδιόφωνο και έχει συνεργαστεί με θεατρικά περιοδικά. Το "Ενεργειακό Θέατρο" είναι δημιούργημά της, από το 2002, το οποίο και διδάσκει, συνεργάζεται με το ZEDCLUB και την ORIGINS-SARANTIS GROUP, οδηγεί γκρουπ αυτογνωσίας και κάνει ατομικές συνεδρίες ενώ παράλληλα εκπαιδεύεται στη Συστημική Αναπαράσταση του Bert Hellinger.

Ενεργειακό Θέατρο - Μαθήματα

Τα μαθήματα Ενεργειακού Θεάτρου είναι βιωματικά μαθήματα υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού & σωματικού θεάτρου, σε συνδυασμό με δυτικές σωματικές ψυχοθεραπευτικές μεθόδους και τεχνικές ανατολικής θεραπευτικής προσέγγισης και έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν το άτομο να απελευθερώσει μπλοκαρισμένη ενέργεια, να ξαναπάρει επαφή με το σώμα αποκτώντας ρυθμό, δύναμη, και σκηνική ισορροπία, να εκτονώσει συναισθήματα μέσα από κατάλληλες ασκήσεις και τεχνικές, έτσι ώστε να αναδείξει το δημιουργικό δυναμικό του αναπτύσσοντας την υποκριτική ικανότητα και τη σκηνική επίγνωση, να προβάλλει τις δυνατότητες του και να ξεδιπλώσει ελεύθερα το ταλέντο του.

Με τα μαθήματα Ενεργειακού Θεάτρου όταν ο ηθοποιός δημιουργεί ένα χαρακτήρα/ρόλο, επιτρέποντας στο σώμα και στα συναισθήματα του να εκφράζονται, επικοινωνεί πιο άνετα και δημιουργικά με το χαρακτήρα που υποδύεται, ανακαλύπτει συνειδητά στοιχεία της δικής του προσωπικότητας, αποκτώντας έτσι περισσότερη αυτογνωσία και συναισθηματική υποστήριξη στην καθημερινότητά του, καλύτερη ψυχολογική και ενεργειακή διάθεση, αρμονικότερη συνύπαρξη μέσα στην ομάδα και το θίασο, εσωτερική και ειλικρινή επικοινωνία με το κοινό.

Τι περιλαμβάνουν τα μαθήματα Ενεργειακού θεάτρου

Ενεργειακό Θέατρο Ι
Ασκήσεις αναπνοής, γείωσης & επαφής με το σώμα, βασικές αρχές ενέργειας, επεξεργασία μονολόγων, εργασία με τους χαρακτήρες μέσω της συναισθηματικής έκφρασης του σώματος, βιοενεργειακές ασκήσεις, κίνηση, χορό, χαλάρωση, αυτοσυγκέντρωση, διαλογισμό, ενεργειακή & συναισθηματική υποστήριξη για μεγαλύτερη επίγνωση, αυτοπεποίθηση και αυτοπαρατήρηση.

Ενεργειακό Θέατρο ΙΙ

Εξέλιξη του υλικού που δόθηκε στο Ενεργειακό Θέατρο Ι. Έμφαση στην ομάδα, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην αρμονικότερη συνύπαρξη των ατόμων μεταξύ τους. Ομαδικές ασκήσεις για έκφραση και εκτόνωση συναισθημάτων, ασκήσεις αυτογνωσίας, χαλάρωσης, αυτοσυγκέντρωσης, διαλογισμού και ασκήσεις νευροφυτοθεραπείας για ξεμπλοκάρισμα του σώματος, ανάλυση χαρακτήρων & γλώσσα σώματος επεξεργασία σκηνών με παρτενέρ, κίνηση, χορός, βιοενεργειακές ασκήσεις.

Τα μαθήματα Ενεργειακό θέατρο Ι & ΙΙ, γίνονται στο θέατρο των Αλλαγών Θέατρο των Αλλαγών: 3ης Σεπτεμβρίου 19Α, τηλ 210 5246833, 210 5248251

ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΝΤΕΠΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τηλ. 210 6468748, 6977403103,

energeiakotheatrohotmail.com,

energy_totenet.gr

Μίλησαν για την εμπειρία τους με το Ενεργειακό θέατρο…*

Μ’ έκανε να παίρνω χρόνο και να σκέπτομαι και όχι να βιάζομαι να πω τις ατάκες για να τελειώνω. Προσέχω πιο πολύ τον εαυτό μου και τον τρόπο που στέκομαι. Βάζω μια σειρά στα πράγματα. Σε προσωπικό επίπεδο με βοήθησε να καταπολεμήσω το άγχος με τις αναπνοές, να βρω χρόνο για μένα και να βάλω ΟΡΙΑ που δεν είχα ποτέ στη ζωή μου και όλοι με ποδοπατούσαν και με ενοχλούσαν χωρίς να ξέρω τί κάνω λάθος…
Ελπίδα Σ, 50

Συνειδητοποίησα πολλά πράγματα για τον εαυτό μου. Ένα απ’ αυτά ήταν ότι πάντα λειτουργούσα με βάσει τα δεδομένα των άλλων. Το Ενεργειακό Θέατρο με βοήθησε να κοιτάξω τα ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΘΕΛΩ και τις δικές μου ανάγκες. Μου άρεσαν οι ασκήσεις χαλάρωσης γιατί σαν άνθρωπος αγχώνομαι πολύ.
Σε σχέση με το θέατρο με βοήθησε να συγκεντρώνομαι, να αναπνέω, να υπάρχω, να αναλύω χαρακτήρες που δεν το συνήθιζα πριν.
Ειρήνη Κ, 27

Μέσα από τα μαθήματα του Ε.Θ. συνειδητοποίησα ακόμη περισσότερο πόσο σημαντική είναι η αυτογνωσία, η επαφή με τον εαυτό μας, για μια ζωή γεμάτη με νόημα και ουσία. Είδα καθαρότερα και όσα θεωρώ αρνητικά, όπως για παράδειγμα τον εγωισμό, το θυμό, τη ζήλια, μ’ έναν τρόπο διαφορετικό από ότι συνήθιζα. Τα συναισθήματα είναι εργαλεία. Το πώς επιλέγω να τα χρησιμοποιώ κάνει τη διαφορά. Σε σχέση με το θέατρο η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Στην κίνηση, στην ομιλία, στο πόσο ανοιχτός και διαθέσιμος είμαι, αλλά και στην συγκέντρωση που απαιτείται.
Ενεργειακό Θέατρο, Εμπειρία Ζωής!
Βαλάντης Κ, 32

Συνειδητοποίησα τη δύναμη μου. Νόμιζα ότι ήμουν πολύ ευάλωτη και ευαίσθητη. Τρόμαξα με το πόσο ισχυρή μπορώ να γίνω. Το σίγουρο είναι πως η «ενέργεια» του σε συνδυασμό με την «αύρα» μου έκαναν ένα τόσο καλό δίδυμο που δεν ήθελα να τελειώσει όλο αυτό. Α! το καλύτερο μου ήταν όταν βγάλαμε μαζί το μονόλογό μου. Έδωσα την ψυχή μου σε μια στιγμή και η ομάδα την αγκάλιασε.
Αλίκη Χ, 26

Οι ασκήσεις χαλάρωσης ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα, με έκαναν να αποκτήσω μεγαλύτερη επαφή με το σώμα μου και να αποστασιοποιούμαι από τα προβλήματα της καθημερινότητάς μου. Για μεγάλο διάστημα δεν είχα κάποιο σημείο αναφοράς για τον εαυτό μου και δεν σκεφτόμουν ποια είμαι, τι θέλω, λειτουργούσα πολύ μηχανικά. Ίσως το Ενεργειακό να ήταν το εφαλτήριο για να μάθω περισσότερα για την προσωπική μου αλήθεια, να κατανοήσω την ιστορία μου, την πορεία μου μέσα στο χρόνο και να ερμηνεύσω συναισθήματα και αντιδράσεις που ως τώρα τις θεωρούσα θέσφατα. Ένα μεγάλο μέρος του φόβου έκθεσης προς το κοινό έχει εξαλειφθεί.
Ειράννα Β, 23

Είναι ένα υπέροχο μάθημα που με βοήθησε πολύ γιατί έμαθα να «ακούω» τις ανάγκες μου και να αναγνωρίζω τα μηνύματα που δίνει το σώμα. Έμαθα να χαλαρώνω και να αποκτώ περισσότερο επαφή με μένα. Χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο.
Ράνια Μ, 26

Με ωφέλησε γιατί συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να έρχεσαι σε επαφή με το σώμα σου και με το εδώ και τώρα. Το Ε.Θ. και η διδασκαλία του έχει να κάνει περισσότερο με την αίσθηση του σώματος σε σχέση με τους ρόλους και όχι με την τεχνική και τον λόγο και αυτή είναι η διαφορά του από άλλα μαθήματα θεάτρου.
Κωνσταντίνος Σ, 32

*είναι μερικές από τις απαντήσεις που δόθηκαν αυθόρμητα από τους μαθητές του Ε.Θ. στο Θέατρο των Αλλαγών, μετά το τέλος των μαθημάτων, στις 7/6/2006.


Μίλησαν για την εμπειρία τους με το Ενεργειακό θέατρο…**

Με ωφέλησε και στον τομέα της συνειδητοποίησης πραγμάτων για τον εαυτό μου και στον τομέα της προσέγγισης ενός ρόλου. Επίσης με ωφέλησε και στην καθημερινότητά μου για τη μείωση του άγχους και τη καλύτερη επικοινωνία με τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι καθημερινά.
Ναυσικά Τ, 31

Ήταν το πρώτο μάθημα υποκριτικής που ο δάσκαλος έδινε ξεκάθαρες οδηγίες και υπήρχε ένα λογικό και επιστημονικό υπόβαθρο για να πατήσω. Οι ασκήσεις με βοήθησαν πολύ στο να απελευθερωθώ, να αισθάνομαι πιο άνετα και να έχω καλύτερη επαφή με το σώμα μου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπορώ να μπω στον ρόλο με περισσότερη ευκολία. Επίσης ο τρόπος με τον οποίο μάθαμε να προσεγγίζουμε ένα ρόλο ήταν πολύ αποτελεσματικός στην κατανόησή μου για το πώς πρέπει να δουλεύω πάνω στο χτίσιμο του χαρακτήρα.
Γρηγόρης Λ, 24

Είναι ένα μάθημα που σε βοηθάει να αρχίσεις ν’ ακούς, να σέβεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου, γιατί συνειδητοποιείς ότι δεν κάνεις αρκετά για σένα κι ας νομίζεις. Καλυτερεύεις την ποιότητα της ζωής σου και των γύρω σου. Προσέφερε κάτι σαν απελευθέρωση, να μπαίνεις μέσα στο ρόλο χωρίς ντροπή, με χαλαρότητα και συγκέντρωση.
Μαρία Χ, 26

Με ωφέλησε πάρα πολύ, έκανε πολύ καλό στην ψυχή μου και έμαθα να λέω περισσότερα ναι στον εαυτό μου και να τον αγαπάω. Με έλυσε και με χαλάρωσε πάρα πολύ σε σχέση με έναν ρόλο.
Ευτυχία Κ, 25

Το μάθημα αυτό με βοήθησε τόσο όσο δεν περίμενα. Αρχικά στην σκέψη. Ερχόμουν πολλές φορές με άσχημη διάθεση ή και με ουδέτερη και έφευγα εντελώς διαφορετική, ανανεωμένη και με θετικές σκέψεις. Νομίζω ότι πολλά πράγματα τα βλέπω με άλλο μάτι, πιο θετικά από πριν. Εκτός από πολλά πράγματα του εαυτού μου που είδα να έρχονται στην επιφάνεια, έμαθα πολλά και για τους άλλους γύρω μου˙ αυτό με βοήθησε εξίσου πάρα πολύ.
Ματίνα Κ, 28

Με έμαθε πως η ζωή είναι μαγική αρκεί να είσαι έτοιμος να δεις την μαγεία της. Πως όταν στραφείς προς τον δρόμο σου, προς τον ίδιο σου τον εαυτό, έρχονται δώρα, έρχεται η ίδια η ζωή που είναι ένα παιχνίδι συνεχές. Συνειδητοποίησα ότι μπορώ να παίξω θέατρο. Θα ήθελα όμως να είχαμε περισσότερο χρόνο.
Φιλιώ Κ, 23

Χαλάρωση, γείωση, ηρεμία, γνώση, επαγρύπνηση, επιμονή, ενέργεια, ψυχολογική υποστήριξη και παίξιμο ρόλων…
Φωτεινή Β, 46

Συνειδητοποίησα ότι μου αρέσει το θέατρο και ότι δεν πρέπει να φοβάμαι να εκφράζομαι, να εκτίθεμαι στο κοινό. Με ωφέλησε γιατί δεν σκέφτομαι τόσο πολύ τα λάθη που κάνω πάνω στη σκηνή αλλά μαθαίνω από αυτά και αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο.
Αλέξανδρος Μ, 30

**είναι μερικές από τις απαντήσεις που δόθηκαν αυθόρμητα από τους μαθητές του Ε.Θ. στο Θέατρο των Αλλαγών, μετά το τέλος των μαθημάτων, στις 7/6/2006.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR