Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
το αίτημα για «Θέατρο Σκληρότητας»
στο σύγχρονο θέατρο


Το αίτημα για ένα θέατρο σκληρότητας προσεγγίστηκε τα τελευταία 40 χρόνια του 20ου αιώνα μέσα από την ανάδειξη της ακραίας σωματικής εμπειρίας του performer. Η φύση των σωμάτων αποτελούσε όχημα «κάθαρσης» τόσο για τον ηθοποιό όσο και για τον θεατή, μέσω της χρήσης των ακραίων δράσεων.

Η αισθητική της performance επηρέασε ριζικά το θέατρο ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο προκαλώντας ρήξη με το φαινομενικό στοιχείο, την προσποίηση, την ταύτιση ηθοποιού και θεατή˙ αξίες βασικές του παραδοσιακού θεάτρου. Η επιδίωξη των «αιρετικών» παραστάσεων του σύγχρονου θεάτρου στο όνομα της αλήθειας και της φυσικότητας ήταν η υπερβατική πολιτισμική και αισθητική λειτουργία της θεατρικής τέχνης.

Η παρακαταθήκη του Αρτώ («Το θέατρο και το είδωλό του») αποτέλεσε το ιδεολογικό πλέγμα στο οποίο στηρίχθηκε η ανάπτυξη της αισθητικής της ακραίας εμπειρίας στο θέτρο. Διατηρώντας τη σκληρότητα ως αναγκαιότητα, η τέχνη της performance κινείται στην κατεύθυνση της ακρότητας του λόγου διατηρώντας την δυναμική του σωματικού «εξπρεσιονισμού».

Η minimal σωματική δράση πλαισιωμένη από μία ακραία λεκτική δράση παράγει μία ιδιόμορφη ηχητική δυναμική, ενώ επαναπροσδιορίζει το νόημα των λέξεων και άρα της γλώσσας, ενώ αποδεσμεύει τον λόγο από περιττά συναισθηματικά φορτία. Δημιουργούνται οι όροι για μία νέας μορφής «αποστασιοποίηση» του ηθοποιού-performer ενώ πιστοποιείται το κοινωνικοπολιτικό στοιχείο και η καθαρτήρια δύναμη της δραματικής τέχνης.

Γιάννης Μήτρου

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR