Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

Πήραμε γράμμα

Η καινούργια αυτή στήλη του theaterinfo θα δημοσιεύει όλα τα e-mail που οι επισκέπτες του site θέλουν να δημοσιευτούν και όσα e-mail έχουν ερωτήσεις και απορίες που πιστεύουμε ότι αφορούν και άλλους φίλους και επισκέπτες. Ειδικά αυτά τα τελευταία θα δημοσιεύονται μαζί με την απάντηση ή τις απαντήσεις μας για να σας βοηθήσουν όσο γίνεται με τις απορίες σας.

Μόλις ανακάλυψα με πολύ χαρά το site σας, ενημερώθηκα για διαφορα θέματα και μάλλον βρήκα ένα τρόπο να πληροφορηθώ σχετικά με τα φεστιβάλ που γίνονται στην Αθήνα. Εχω παρόμοια εμπειρία μ αυτη που καταγράφεται στη στήλη "Θεατρολόγος"-4/1/08, και γι αυτο ζητώ την βοηθειά σας. Πόσα φεστιβάλ λαμβάνουν χώρα στη Αθήνα, και ποιά ειναι τα στοιχεία επικοινωνίας τους?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Τομπρου Αγγελικη

Αγαπητή φιλή,δυστυχώς ούτε και εμείς έχουμε έναν ολοκληρωμένο κατάλογο. Βέβαια υπάρχουν δημοσιευμένα δελτία τύπου από αρκετά φεστιβάλ στα ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ μας. Μόλις έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα να είσαι σίγουρη ότι θα τα δημοσιεύσουμε σε ξεχωριστή ιστοσελίδα.

webmaster theterinfo

Αγαπητοί φίλοι,
θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την πρωτοβουλία σας στην κατασκευή και λειτουργία αυτού του δικτυακού τόπου. Θεωρούμε οτι είναι πολύ χρήσιμος για όλους όσους αγαπούν το Θέατρο. Πολύ ενδιαφέρουσα βρήκαμε τη στήλη: "Πήραμε γράμμα". Θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό οτι στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης λειτουργεί ένα από τα πιό παλιά εργαστήρια της πόλης μας, το Εργαστήρι Θεατρικής Τέχνης, που ιδρύθηκε το 1994 (γνωστό και ως Εργαστήρι της "Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης - αφού ιδρύθηκε από στελέχη και συνεργάτες αυτού του θιάσου). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας:www.dramastudio.gr.
Με ευχές για καλή συνέχεια,
για το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης,
Βαγγέλης Οικονόμου

Kαλησπερα
πήρα την πρωτοβουλία να σας γράψω διαβάζοντας κάποια μηνύματα και εχοντας μια αγάπη και έφεση προς το θέατρο ερασιτεχνικά ασχολούμενος.
Εχουμε φτιάξει μια θεατρική ομάδα 12-15 ενήλικες και εχουμε ανεβάσει και μια παράσταση του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ " Εκκλησιάζουσες "θα τολμούσα να πω με επιτυχία αν κρίνω απο τον ενθουσιασμό του κόσμου και τα καλα......λόγια Θα ηθελα να μας βοηθήσετε αν γνωρίζετε κάποια φεστιβαλ ερασιτεχνικών θιάσων ωστε να δώσουμε και αλλού παραστάσεις σε κάποια πόλη της πατρίδας μας Ειμαστε απο την Αξιούπολη μια κωμοπολη του ΚΙΛΚΙΣ και κάθε πληροφορία θα μας ειναι χρήσιμη

Αγαπητέ φίλε,

Το πιο γνωστό φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου είναι αυτό της Καρδίτσας, που έχει και Πανελλήνιο χαρακτήρα. Διοργανώνεται κάθε χρόνο εδώ και 23 χρόνια και έχουν περάσει από αυτό πολλοί γνωστοί άνθρωποι του θεάτρου. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ, δυστυχώς όμως για εσάς, ο αιτήσεις τελείωσαν πριν λίγες ημέρες, καθώς θα λάβει χώρα αρχές Μαρτίου.

Άλλο γνωστό φεστιβάλ, είναι αυτό του Έβρου, που διοργανώνεται στη Νέα Ορεστιάδα. Επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.dionysos-net.gr/festival.php ωστόσο δοκιμάστε κι εδώ έχει πληροφορίες για την περσινή (τρίτη) χρονιά που ίσως σας φανούν χρήσιμες. Οι προθεσμίες πάντως είναι μέχρι τον Ιούλιο.

Επίσης, γνωρίζουμε ότι υπάρχει φεστιβάλ στην Βέροια, καθώς όμως δεν μπορέσαμε να συλλέξουμε αρκετές πληροφορίες, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον Δήμο Βέροιας.

Τέλος, καθώς έχετε προετοιμάσει παράσταση αρχαίου δράματος, θα σας ενδιαφέρει το φεστιβάλ «Αρχαίος Κλείτονας», στην Κλειτορία, του Δήμου Λευκασίου κοντά στην Πάτρα. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2006. Βρήκαμε ότι για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον κύριο Γιώργο Μπουγιούκο τηλ. 6973739898

Καλή επιτυχία!
Μάρθα Κοσκινά

Καλησπέρα!
Με αφορμή τη στήλη ΠΗΡΑΜΕ ΓΡΑΜΜΑ απόφασισα και εγώ να σας στείλω και να ζητήσω τη βοήθεια σας. Μ αρέσει πολύ το θέατρο, το απολαμβάνω ιδιαίτερα όταν βλέπω καλές παραστάσεις. Θα ήθελα λοιπόν να ασχοληθώ παραπάνω συμμετέχοντας σε κάποιο θεατρικό εργαστήρι της πόλης μου,της Θεσσαλονίκης.Θα μπορούσατε μήπως να με ενημερώσετε για τις ομάδες που υπάρχουν εδώ και να μου προτείνετε κάποιες? Δεν ενδιαφέρομαι να γίνω ηθοποιός, θα ήθελα απλά να συμμετέχω σε κάποια ομάδα περισσότερο ως χόμπυ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για την δουλειά που έχετε κάνει.
Ελπίζω να μην σας βάζω σε μεγάλο κόπο!

Η απάντηση μας

Αγαπητή φίλη,
Κατ’ αρχάς, συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά έπρεπε να ψάξουμε λιγάκι για να σου απαντήσουμε, καθώς γνώση του ζητήματος δεν είχαμε και έπρεπε αφενός να ψάξουμε, αφετέρου να συμβουλευτούμε κάποιους φίλους. Η αλήθεια είναι ότι πολλά πράγματα δε βρήκαμε.
Είχαμε πολύ καλά σχόλια για το θεατρικό εργαστήρι Ακτίς Αελίου, που λειτουργεί ωστόσο με ρυθμούς δραματικής σχολής. Βρίσκεται Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη και τους βρίσκετε στο τηλ/Fax: 2310229249. Στην ιστοσελίδα τους αναφέρεται ότι: Διδάσκονται μαθήματα αυτοσχεδιασμού, υποκριτικής, κίνησης και αγωγής λόγου (Τριετής κύκλος φοίτησης) και ότι διδάσκουν επαγγελματίες ηθοποιοί απόφοιτοι της δραματικής σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. Ο κύκλος σπουδών ολοκληρώνεται σε τρία χρόνια και απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών που θέλουν να προσεγγίσουν τις βασικές αρχές του θεάτρου., ενώ κατά τη διάρκεια του χρόνου γίνονται και σεμινάρια. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://www.aktisaeliou.gr/gr/index_gr.php .
Ένα άλλο πολύ γνωστό εργαστήρι, και με πολύ αξιόλογες δουλειές, είναι το Ούγκα Κλάρα. Διαβάζουμε ότι συνδυάζει τις βασικές αρχές της θεατρικής πράξης διευρυμένες με ποικίλες μορφές σωματικής έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών, που χωρίζεται σε θεματικές ενότητες στο Τηλ.: +30 2310 535 747 και στο http://www.ougaklara.gr/index.htm .

Ακόμα, υπάρχει το εργαστήρι του θεάτρου Φλέμινγκ, αλλά δυστυχώς οι πληροφορίες που συλλέξαμε είναι λιγοστές και θα πρέπει να απευθυνθείτε στο 2310 812000 για να σας ενημερώσουν. Το site τους πάντως είναι http://www.theatre-fleming.com/ .

Τέλος, βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση του studio ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ, που μέσα από τρεις ετήσιους κύκλους, προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να ξεχάσουν το άγχος τους και να γνωρίσουν την τέχνη του θεάτρου. http://www.parathlasi.gr/ είναι το site τους και το τηλέφωνό τους 2310 216 567.

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε!
Καλή αναζήτηση και καλή αρχή!
Μάρθα Κοσκινά

Το πρώτο e-mail που έλαβε το www.theaterinfo.gr 8/1/07

Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε καμία θεατρική σχολή ή θεατρικό εργαστήρι για ιδιώτες. Δεν θέλω να γίνω επαγγελματίας ηθοποιός, θέλω να ασχοληθώ με το θέατρο ως χόμπυ. Θα μπορούσα να παρακολουθήσω κάπου μαθήματα χωρίς μεγάλο κόστος;

Ευχαριστώ.

Η απάντηση μας

Αγαπητή φίλη,

Βεβαίως και υπάρχουν ομάδες τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε. Κατ' αρχάς, υπάρχει το θέατρο των Αλλαγών, που βρίσκεται στην Ομόνοια. Εκέι διδάσκουν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες και πολλά είδη μαθημάτων. Τα μαθήματα
τα παρακολουθούν ηθοποιοί και κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το site τους, www.toc.gr, που είναι αρκετά κατατοπιστικό.

Υπάρχει επίσης, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, στον Πειραιά, που λειτουργεί τμήμα για το κοινό, εκτός από τη δραματική σχολή του. Το τηλέφωνο είναι 210- 4178159 και υπάρχει και το site www.piraikos.gr .

Από εκεί και πέρα, η δική μου πρόταση είναι τα εργαστήρια των Δήμων. Δεν γνωρίζω πού μένετε, ξέρω όμως ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά στο Κερατσίνι, στου Ζωγράφου, στους Αγίους Αναργύρους και στην Πετρούπολη. Πρόκειται, νομίζω, και για την επιλογή με το χαμηλότερο κόστος. Σας λέω ενδεικτικά ότι
ο Δήμος Κερατσινίου έχει ανεβάσει επαγγελματική παράσταση και από πέρυσι λειτουργεί και κανονικά σχολή υποκριτικής (κάτι που πρωτοέκανε ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας). Επισημαίνω ότι αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι Δήμοι έχουν αξιόλογες ομάδες και ότι για τους συγκεκριμένους που σας γράφω γνωρίζω είτε από
προσωπική εμπειρία είτε από φίλους μου. Σε αυτούς τους Δήμους οι ομάδες είναι σταθερές και δουλεύουν για χρόνια μαζί, οι δάσκαλοι δε, είναι πολύ καλοί και αφοσιωμένοι (δηλαδή δεν είναι δημοτικοί υπάλληλοι, που τοποθετούνται στη θέση από την εκάστοτε δημαρχία), πολλές φορές είναι και γνωστοί στο χώρο.
Μπορώ να σας ενημερώσω για το πολύ αξιόλογο τμήμα του Δήμου Κερατσινίου, στο οποίο διδάσκει ο Τάκης Τζαμαργιάς. Στο επίσης δυνατό τμήμα του Δήμου Ζωγράφου, είναι η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Εκτός αυτών, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά σεμινάρια και εργαστήρια, τα οποία απευθύνονται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, που "μετεκπαιδεύονται" σε διάφορες τεχνικές. Δύσκολα θα βρείτε κάποιο να προσφέρει σφαιρική αγωγή.

Ελπίζω να σας βοηθήσαμε και να σας κατατοπίσαμε. Αν χρειαστείτε κάτι ακόμα, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.

Με τιμή
Μάρθα Κοσκινά

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR