Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

Χάρολντ Πίντερ

Ο Χάρολντ Πίντερ, γεννήθηκε στο Ανατολικό Λονδίνο το 1930, όπου πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Ο πατέρας του ήταν ράφτης εβραϊκής καταγωγής. Τόσο ο αντισημιτισμός που γνωρίζει μεγαλώνοντας, όσο και οι βομβαρδισμοί που υφίσταται το Λονδίνο από τους Ναζί κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και οι οποίοι τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει το σπίτι του από τα 9 έως και τα 12 χρόνια του, τον επηρεάζουν αποφασιστικά ως δραματουργό. Στα δεκαοκτώ του δηλώνει αντιρρησίας συνειδήσεως, αρνούμενος να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

Εμφανίζεται ως ποιητής το 1950 στο λονδρέζικο περιοδικό «Ποίηση». Πάντα η θεατρική συγγραφή θα έχει παράλληλη πορεία με την ποίηση. Ωστόσο ο Πίντερ ξεκινά την επαφή του με το θέατρο ως ηθοποιός, κυρίως σε σεξπηρικούς ρόλους, με το ψευδώνυμο Ντέιβιντ Μπάρον. Το 1948 γίνεται δεκτός στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης. Ένα χρόνο αργότερα την εγκαταλείπει για να περιοδεύσει για τα επόμενα εννέα χρόνια, έως το 1957, με διάφορους θιάσους ρεπερτορίου σε επαρχιακά θέατρα ανά τη Βρετανία όπου γνωρίζει και παντρεύεται την πρώτη του σύζυγο, την ηθοποιό Βίβιαν Μέρτσαντ το 1956. Ξαναπαντρεύτηκε το 1980 τη συγγραφέα και ιστορικό λαίδη Αντόνια Φρέιζερ.

Ως θεατρικός συγγραφέας εμφανίζεται με "Το Δωμάτιο" ("The Room"), το 1957, το οποίο ανεβαίνει στο θέατρο του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Από κει και πέρα ο Χάρολντ Πίντερ ταυτίστηκε με τα κλειστοφοβικά τοπία και τους απρόβλεπτους διαλόγους, δημιουργώντας σχολή στη νεότερη παγκόσμια δραματουργία με το επώνυμό του: το «πιντερικός» («Pinteresque»), που σημαίνει την απειλή σαν σκιά που κρύβεται πίσω από το κείμενο.

Στα κλασικά έργα του Βρετανού συγγραφέα συμπεριλαμβάνονται το «Πάρτι Γενεθλίων» ("The Birthday Party" - 1958), «Ο Επιστάτης» ("The Caretaker"), «Η Επιστροφή» (The Homecoming - 1964) και «Η Προδοσία» ("The Betrayal"- 1979), «Ο Εραστής" ("The Lover"- 1962) και "Οι Παλιοί Καιροί" ("The Old Times"- 1971).

Πολλά από τα έργα του έχουν διασκευαστεί για τη μεγάλη οθόνη ενώ έχει γράψει και ο ίδιος σενάρια για τον κινηματογράφο ("Η ερωμένη του Γάλλου υπολοχαγού"- 1981) και την τηλεόραση. Προτάθηκε για το βραβείο Όσκαρ δύο φορές. Το 1981 για το σενάριο της ταινίας «Η ερωμένη του Γάλλου υπολοχαγού» και το 1983 για το έργο «Η προδοσία». Έγραψε επίσης πολλά μικρά έργα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Ο Πίντερ εγκαινίασε μια νέα δραματουργία και έθισε το κοινό σε μια νέα αντίληψη της σκηνικής μίμησης. Αντλεί τα θέματά του από την τρέχουσα πραγματικότητα. Tο λιτό toy ύφος, το γεμάτο σιωπές, καθιέρωσε το επίθετο "πιντερικός", ενώ η Σουηδική Ακαδημία στο σκεπτικό της για τη βράβευση του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2005 τον χαρακτηρίζει ως τον πιο προβεβλημένο εκπρόσωπο της αγγλικής δραματουργίας του δευτέρου μισού του 20ού αιώνα.

Το 1995 τιμάται από τη Βρετανία με το Βραβείο Olivier για τη συνεισφορά του στο θέατρο, ενώ έχει κερδίσει δεκάδες διακρίσεις και επαίνους για την προσφορά του στην Τέχνη του, μεταξύ των οποίων και την αναγόρευση του ως επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα έργα του μεταφράζονται και παρουσιάζονται σε δεκάδες γλώσσες και μια σειρά από επιτυχίες, από το Γουέστ Εντ έως το Μπρόντγουεϊ, τον καθιερώνουν ως το μεγαλύτερο εν ζωή θεατρικό συγγραφέα της χώρας του.


Εκτός από μεγάλος θεατρικός συγγραφέας ο Χάρολντ Πίντερ θεωρείται και πολύ σημαντικός ποιητής. Πρωτοδημοσίευσε ποίημά του στο περιοδικό «Poetry London» το 1950. Έκτοτε ο ποιητικός του λόγος βάδιζε παράλληλα με το θεατρικό του έργο.

ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR