Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

Φεστιβάλ Αθηνών 2008

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2008
..Με στόχο μια θέση στο παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών (1/6-23/8/2008) που ανακοίνωσε με ένα αέρα σιγουριάς και δικαιολογημένης αισιοδοξίας ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιώργος Λούκας φαίνεται ξεκάθαρα η ανοδική εξελικτική πορεία του Φεστιβάλ και ο επιλεκτικός του χαρακτήρας αποτέλεσμα μιας διαδρομής που ξεκίνησε από το 2006 με θαρραλέες και πρωτοποριακές προτάσεις που έφεραν την πολυπόθητη ανανέωση κυρίως σε ποιότητα και πρωτοτυπία σ’ ένα πολιτιστικό γεγονός με μεγάλο ειδικό βάρος στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας. Το 2007 το Φεστιβάλ απλώθηκε σε εναλλακτικούς χώρους που ενσωμάτωσαν δημιουργικά ποικίλα δρώμενα (Το σχολείο, χώρος Α+Β, Πειραιώς 260- Τεχνόπολις - Μουσείο Μπενάκη)

Η συνολική παρουσίαση με κατάλληλες υποδομές αντιπροσωπευτικών παραστάσεων του λεγόμενου ζωντανού θεάτρου αλλά και παραστάσεις με σύγχρονη άποψη- πρόταση όπερας και χορού από χώρες και ομάδες άγνωστες εν πολλοίς στο ευρύτερο ελληνικό κοινό κέρδισε μαζικά τις εντυπώσεις και τη συμμετοχή και φέτος οι προοπτικές παρουσιάζονται ακόμα μεγαλύτερες καθώς υπάρχει ένα άνοιγμα και σε εργαστήρια- σεμινάρια σύγχρονου χορού και μουσικής (εργαστήρια Synch), όπως και αφιερώματα σε εμβληματικές μορφές του χορού, της παραστατικής τέχνης και της μουσικής (Μωρίς Μπεζάρ, Πίνα Μπάους, Μάνος Χατζηδάκης, Σταμάτης Κραουνάκης, Νανά Μούσχουρη, Λένα Πλάτωνος, Μιχ. Μπαρίσνικοφ) μέχρι τα πιο σύγχρονα ρεύματα με καλλιτέχνες και ομάδες που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με επιλεγμένες παραγωγές έργων με διαχρονική καλλιτεχνική αξία (Ευτυχισμένες μέρες του Samuel Beckett, Εθνικό θέατρο Βρετανίας, θέατρο Schaubuhe an lehnner lats- Η Λυσσασμένη γάτα του Tenese Williams - Ομάδα χορού Tersha Brown - Ομάδα χορού- Israel Galvan)

Υπάρχει επίσης μια στροφή σε σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, χορογράφους και συνθέτες με πολύ αξιόλογη παρουσία και έργο ευρείας αποδοχής όπως ο Δημήτρης Παπαιωάννου. Η Λούλα Αναγνωστάκη, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Άντζελα Μπρούσκου επίσης συνεργασίες ξένων σκηνοθετών με Έλληνες ηθοποιούς και τέλος ελληνικά έργα και παραστάσεις που θα κάνουν την πρεμιέρα τους. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ πέρα από πιθανές διαμαρτυρίες και αποκλεισμούς σημαντικών ομάδων και καλλιτεχνών από την ελληνική και διεθνή σκηνή φιλοδοξεί με ένα συγκερασμό πλουραλισμού και κοσμοπολίτικου χαρακτήρα να κερδίσει για τρίτη χρονιά από την θεσμική του ανανέωση τους Έλληνες αλλά και τους ξένους τουρίστες με στόχο ένα ευρύτερο καλλιεργημένο και μη κοινό προκαλώντας μας παράλληλα σε διαφορετικές αναγνώσεις κλασικών έργων και συγγραφέων όπως ο Σαίξπηρ και ο Ίψεν επιφυλάσσοντας ανατροπές και δυνατές εκπλήξεις.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δύο περσινές παραγωγές που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ, το « Πεθαίνω σαν χώρα» του Μιχάλη Δημητριάδη μια performance σε σκηνοθεσία Μ. Μαρμαρινού και η « Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Λ. Βογιατζή ταξίδεψαν ήδη σε διεθνή Φεστιβάλ. Τέλος στα πλαίσια το Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν και εικαστικά δρώμενα (εκθέσεις εικαστικού μοντερνισμού κ.α). Το theater info στα πλαίσια της όσο το δυνατόν πληρέστερης ενημέρωσης με εισαγωγικά σχόλια, απόψεις, κριτικές και αναλύσεις των θεατρικών και άλλων σημαντικών δρώμενων του Φεστιβάλ Αθηνών 2008 θα καλύψει το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού που έρχεται με παράλληλες αναφορές σε συγγραφείς, έργα, σκηνοθέτες και ηθοποιούς στις σχετικές ενότητες.

Νίκος Θωμόπουλος

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2008

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR