Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

1o Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης

"όψεις αρχαίου δράματος"

Κρατικό Θέατρο της Άγκυρας, Τουρκία
Kurban (Η Θυσία) του Γκιούνγκορ Ντιλμέν
(Βασισμένο στο μύθο της Μήδειας)
14, 15 Ιουνίου, 9 μ.μ.
Θέατρο Δάσους

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 50 λεπτά
Η παράσταση θα δοθεί στην τουρκική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Σκηνοθεσία–Χορογραφία–Δραματολογία: Αϊσέ Εμέλ Μεστζί
Σκηνικά: Σερτέλ Τσετίνερ
Κοστούμια: Νάλαν Τούρκογλου
Φωτισμοί: Ζέϊνελ Ίσικ
Moυσική: Οκάϊ Τεμίζ
Διδασκαλία χορού: Σεμί Μπαϊρακτάρ
Διδασκαλία παραδοσιακών χορών: Σεβίντς Γιλντίζ

Ερμηνεύουν:
Μιράζ Ερονάτ Ερμπίλ, Αχμέτ Ερκούτ, Οτουκέν Χουρμουζλού, Ρενγκίν Σαμουρτσάι, Κούρτουλους Τσακιραγκάογλου, Ε. Σαλίχα Καραχασάν, Εφέ Τσετινέλ, Τέομαν Γκιούλεν, Σεμί Μπαϊραχτάρ, Μπιρόλ Τεζτζάν, Μπόρα Γκόντρι, Βεντά Κουρτουλούς Ντεπέ, Ονούρ Ουισάλ, Οϊκιού Μπασάρ, Σεβίντς Γιλντίζ, Τζάναν Τσέσεμπιρ Κουτλουτούρκ, Μπερνά Ουτσέλ, Ντιλάν Οζτόπρακ, Σεμά Μπορχάν, Οζλέμ Μπαϊράμογλου


Η Θυσία του Γκιονγκόρ Ντιλμέν, με την ποιητική της γλώσσα και τη δύναμη της φαντασίας που διαθέτει, θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του τουρκικής δραματουργίας. Η Θυσία βασίζεται σε ένα δράμα που ακόμα εκτυλίσσεται σε ορισμένες επαρχίες της Τουρκίας: Αν και ο Αστικος Νόμος απαγορεύει οι άντρες να παντρεύονται παραπάνω από μια γυναίκα, η θρησκευτική παράδοση τους επιτρέπει να έχουν δεύτερη ή ακόμη και τρίτη σύζυγο. Σε αυτό το έργο, που βασίζεται ατη Μήδεια του Ευριπίδη, η Ζεχρά, μια γυναίκα της Ανατολίας, στρέφεται εναντίον της μοίρας της και οδηγείται στον όλεθρο. Μια παράσταση με την ευαίσθητη ματιά μια γυναίκας σκηνοθέτιδος, της Αϊσέ Εμέλ Μεστζί.


Με έτος ίδρυσης το 1949 η Ένωση Κρατικών Θέατρων της Τουρκίας αποτελεί τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Αποτελείται από 36 σκηνές με 2200 εργαζομένους μεταξύ των οποίων 769 ηθοποιοί, 35 σκηνοθέτες και 764 τεχνικοί σκηνής. Σε κάθε θεατρική περίοδο ανεβάζει περί τις 120 παραγωγές, με 1,5 περίπου εκατομμύρια θεατές να παρακολουθούν τις, κατά προσέγγιση, 4350 παραστάσεις της. Η Ένωση Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας υποστηρίζεται πλήρως από το Κράτος, με σκοπό την προώθηση και την ενίσχυση της θεατρικής παιδείας στην Τουρκία.


Εθνικό Θέατρο της Κραϊόβα, “Marin Sorescu”
Μήδεια του Ευριπίδη
20, 21 Ιουνίου, 9 μ.μ.
Βασιλικό Θέατρο

Η παράσταση θα δοθεί στη ρουμανική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Μετάφραση: Ηλέκτρα Βλάχου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Λία Ντογκάρου
Μουσική επιμέλεια: Κοσμάς Εφραιμίδης

Ερμηνεύουν: Τσερασέλα Ιοσιφέσκου, Σορίν Λεοβεάνου, Τζένι Μαξίμ, Βαλεντίν Μιχάλι, Αντριάν Αντόνε, Ντράγκος Ματσεσάνου, Καταλίν Μπαικούς, Κοσμίν Ραντέσκου, Τζινα Καλινόιου, Άνκα Ντίνου, Ραμόνα Ντραγκουλέσκου, Οάνα Μπινάτσα, Ρομανίτσα Ιονέσκου, Ιουλία Λάζαρ, Αντέλα ΜΙνάε, Χαρικλέα Νικολάου, Ραλούκα Πάουμ, Πέτρα Ζούρμπα, Αλεξάντρου Κάμεν, Έμυ Γκουράν.

«Πρέπει να έχει πολύ σκοτάδι ο έρωτας
για να μην φαίνεται ότι ο άλλος λείπει»
(Γιώργος Χειμωνάς)
[…] Θέλησα να συναντήσω τη Μήδεια μέσα από αυτό της το στοιχείο: «το Ξένο» και μαζί με τους ηθοποιούς μου να ερευνήσω πόσο ευάλωτος, απροστάτευτος, εκτεθειμένος είναι ένας άνθρωπος που επιλέγει να επιβιώσει μακριά από την πατρίδα του.
[…] Η Μήδεια ζητά το ανέφικτο. Στόχος της είναι να επικοινωνήσει με τον Ιάσωνα μέσα από τον πόνο. Είναι ο μονός δρόμος που διαθέτει για να φτάσει στην καρδιά του. Και είναι ένας πόνος αμέτρητος, άμορφος, βαθύς όσο και η ιδία η ύπαρξη και σκοτεινός όσο ο ίδιος ο έρωτας…

Γιάννης Παρασκευόπουλος

Η παράσταση της Μήδειας αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Παρασκευόπουλου με το Εθνικό Θέατρο της Κραϊόβα, μετά τον Ρωμαίο και Ιουλιέτα του Σαίξπηρ το 2005. Η τελευταία παράσταση του Γιάννη Παρασκευόπουλου, καθώς και του Θεατρικού Οργανισμού «Νέες Μορφές», ήταν το Bash-Κοσμικό Γεγονός του Νηλ ΛαΜπιουτ το 2004.

Το Εθνικό Θέατρο της Κραϊόβα, “Marin Sorescu”
Ιδρύθηκε το 1850 και συνέχισε τη λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια της ταραχώδους ιστορίας της χώρας. Το 1956 αποτέλεσε χρονιά-σταθμό, καθώς τότε ξεκίνησε η συνεργασία μια ομάδα ηθοποιών, αποφοίτων της Ακαδημίας Θεάτρου στο Βουκουρέστι και του δασκάλου τους Βλαντ Μουγκούρ, που επρόκειτο να αποτελέσει τη χρυσή γενιά του ρουμανικού θεάτρου.
Η συνεργασία του θεάτρου με τους Σίλβιου Πουρκαρέτε, Βλαντ Μουγκούρ, Τόμπα Γκαμπόρ, Μιχάι Μανιούτιου, Μίρκεα Κορνιστεάνου, καθώς και άλλους Ρουμάνους και ξένους σκηνοθέτες έδωσε στο θέατρο μια εξέχουσα θέση ανάμεσα στις Ρουμανικές και διεθνείς σκηνές.


BITEF
My Homeland- Seven Dreams
(βασισμένο στο Θηβαϊκό κύκλο)
28-29 Iουνίου, 9 μ.μ.
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Διάρκεια παράστασης:1 ώρα και 40 λεπτά
Η παράσταση θα δοθεί στη σερβική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Σενάριο – Σκηνοθεσία - Σκηνικά: Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς
Κοστούμια: Λάνα Τσβιγιάνοβιτς
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Χορογραφία: Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί: Σβέτισλαβ Tσάλιτς

Ερμηνεύουν: Μίοντραγκ Κριβόκαπιτς, Ντανιέλα Ουγκρένοβιτς, Άνα Φράνιτς, Αντζελίκα Σίμιτς, Γιέλενα Ίλιτς, Μίλιβογιε Ομπράντοβιτς, Βλάντιμιρ Τσίρκοβιτς, Ντάμιαν Κετσόγιεβιτς, Μίλιαν Περλιέτα, Νέναντ Πέτσιναρ.

Μια συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, του BELEF (Belgrade Summer Festival) και του ΒITEF theatre.

[…] Έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια από τότε που άρχισα για πρώτη φορά να μελετώ στο έργο Επτά επί Θήβας τη φρικτή συνέχιση της κατάρας που είχε πέσει στον λαό του Οιδίποδα (του Λάιου), και να την αναγνωρίζω ως δική μας. […] Επτά ιστορίες, επτά «όνειρα» συνθέτουν μια εικόνα της απόλυτης παράνοιας, όπου αίρεται η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό και στο μη πραγματικό, ανάμεσα στο αληθινό και το ψεύτικο…μένει μόνο η τρομαχτική αίσθηση της μεταβαλλόμενης φύσης των πάντων, όπου το μόνο βέβαιο είναι ότι για την εξουσία ο αδερφός σφάζει τον αδερφό –εις τους αιώνας των αιώνων…

Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς

Θέατρο Bitef
Το Θέατρο Bitef ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1989. Η ίδρυση του βασίστηκε στην πίστη ότι το θέατρο δεν είναι ο θεσμός που ακολουθεί πολιτιστικά πρότυπα, αλλά που παράγει πολιτισμό. Υποστηρίζει, από την ίδρυση του, καλλιτεχνικές προτάσεις διαφορετικών ειδών θεάτρου αποτελώντας έτσι μια νέα εναλλακτική σκηνή στην πόλη του Βελιγραδίου.

Ο Νικήτα Μιλοβόγιεβιτς, συνεργάτης του Θεάτρου Bitef, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Σέρβους σκηνοθέτες. Ζει και εργάζεται στο Βελιγράδι. Κατά το παρελθόν συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Αμόρε και το Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.

Eθνικό Θέατρο Σλοβενίας, Drama Ljubljana
Οιδίποδας στην Κόρινθο του Ίβο Σβετίνα
1, 2 Ιουλίου, 9 μ. μ.
Βασιλικό Θέατρο

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες χωρίς διάλειμμα
Η παράσταση θα δοθεί στα σλοβένικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Σκηνοθεσία: Ίβιτσα Μπούλιαν
Δραματολογική επεξεργασία: Ντιάνα Κολοΐνι
Σκηνικά: Ίβαν Κόζαριτς
Κοστούμια: Άνα Σάβιτς Γκέτσαν
Μουσική: Μίτια Βερχόβνικ Σμρέκαρ
Χορογραφία: Τάνια Ζγκοντς

Ερμηνεύουν: Μάρκο Μάντιτς, Βερόνικα Ντρολτς, Σάσα Ταμπάκοβιτς, Ούρος Φύρστ, Πέτρα Γκόουτς, Άλιαζ Γιοβάνοβιτς, Τζόους, Πολόνα Βέτριχ, Άλοιζ Σβετέ, Μπάρμπαρα Λεούστικ, Ντίτκα Χάμπερλ .

Κιθάρα: Αντζέ Πάλκα


Η παράσταση
To ποιητικό δράμα του σλοβένου συγγραφέα Ίβο Σβετίνα περιγράφει την παιδική ηλικία του Οιδίποδα στην Κόρινθο, δίνοντας έμφαση στα ερωτηματικά για την καταγωγή του και τις αμφιβολίες για την ταυτότητα του. Από αυτές τις αμφιβολίες πηγάζει και η ιδιαιτερότητα της μετέπειτα συμπεριφοράς του Οιδίποδα: ο ρόλος του ως τυράννου και η αιμομικτική σχέση με τη μητέρα του, η αναζήτηση της αλήθειας και του ψέματος. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τις πρωτοποριακές ποιητικές παραστάσεις των τελευταίων ουτοπιών της δεκαετίας του ’70 και δίνει έμφαση στη μουσική, τον χορό, την τελετουργία και την αναζήτηση των αιτίων της σύγχρονης κατάπτωσης της κοινωνίας και του ατόμου.

To Εθνικό Θέατρο της Σλοβενίας (Drama Ljubljana)
Η ιστορία του Εθνικού Θεάτρου της Σλοβενίας (SNG Drama Ljubljana) ξεκινάει το 1867. Πρόκειται για ένα θέατρο ανοιχτό στον πειραματισμό, που ανεβάζει όμως και κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Εκτός από τους καλύτερους Σλοβένους σκηνοθέτες, το Drama Ljubljana απασχολεί επίσης σκηνοθέτες της νέας γενιάς, αγκαλιάζοντας έτσι τις μοντέρνες σκηνοθετικές προσεγγίσεις και προσελκύοντας ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών από το εξωτερικό. Το πρόγραμμα συχνά εμπλουτίζεται με ενδιαφέροντα αβάν-γκάρντ εναλλακτικά και πειραματικά δρώμενα.
Από το 1994, Καλλιτεχνικός και Γενικός Διευθυντής του θεάτρου είναι ο Γιάνεζ Πίπαν, διακεκριμένος σκηνοθέτης της γενιάς του.


Θέατρο Κάτονα Γιόζεφ
Μήδεια του Ευριπίδη
3-4 Ιουλίου
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Διάρκεια παράστασης: Ι ώρα και 45 λεπτά
Η παράσταση θα δοθεί στην ουγγρική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Σκηνοθεσία: Γκάμπορ Ζαμπέκι
Μετάφραση: Zούζα Ρακόφσκι
Δραματολoγική επεξεργασία: Γκέζα Φόντορ, Ιούλια Ούνγκαρ
Σκηνικά: Τσόερς Κελ
Κοστούμια: Γκιόργκι Σόκατς
Μουσική: Μαρτσέλ Ντάργκαϊ

Ερμηνεύουν: Αντρέα Φουλαϊτάρ, Γκάμπορ Μάτε, Ζόλταν Μπεζερέϊντι, Άγκι Σίρτες, Λάσλο Σότσβοϊ, Φέρεντ Έλεκ, Έρικα Μποντνάρ, Ρέκα Πέλσουτσι, Ανίτα Τοτ, Καρόι Χάιντουκ.


Ο Γκάμπορ Ζαμπέκι για τη Μήδεια
[…] Σχεδιάζαμε να ανεβάσουμε τη Μήδεια εδώ και δέκα χρόνια. Αλλά για διάφορους λόγους το αφήναμε πάντα για μετά. […] Κατά τη διάρκεια των προβών καταλαβαίναμε όλο και πιο καθαρά ότι το βασικό ερώτημα που θέτει το έργο δεν είναι η σχέση ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα, αλλά η εκδίκηση της Μήδειας για την προσβολή που της έγινε. Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, η εκδίκηση είναι πολύ πιο βίαιη και φριχτή από την όποια προσβολή. Πιθανότατα κανένας θεατής δε θα μπορούσε να τη δικαιώσει για την πράξη της. Ο Ευριπίδης, ωστόσο, τη βάζει να δραπετεύει. […] Δε βλέπει τα πράγματα όπως εμείς, δεν θεωρεί αναγκαία την ηθική καταδίκη της.


Θέατρο Κάτονα Γιόζεφ
Το Θέατρο Κάτονα Γιόζεφ είναι το διασημότερο θέατρο της Ουγγαρίας. Ιδρύθηκε το 1982 ως ανεξάρτητος θεατρικός οργανισμός, με την αυτονόμησή του από το Εθνικό Θέατρο της Βουδαπέστης, με γενικό διευθυντή τον Γκάμπορ Σέκεϊ και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γκάμπορ Ζαμπέκι. Από το 1989 τη θέση του γενικού διευθυντή κατέχει ο Γκάμπορ Ζαμπέκι με τον Γκάμπορ Μάτε ως γενικό διευθυντή σκηνής και τους σκηνοθέτες Τάμας Άσερ, Πέτερ Γκοτάρ και Βίκτορ Μποντό στο πλευρό του.
Το Θέατρο Κάτονα Γιόζεφ έχει σημαντική διεθνή παρουσία και είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης. Κάνει συχνά διεθνείς περιοδείες και μέχρι σήμερα έχει δώσει παραστάσεις σε περισσότερες από 60 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο από το Παρίσι μέχρι το Σικάγο, από το Λονδίνο μέχρι το Καράκας και από το Μιλάνο μέχρι την Αδελαϊδα.


4, 5, 6 & 7 Ιουλίου, Θέατρο Δάσους
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Λυσιστράτη του Αριστοφάνη

Η παράσταση θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους

Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Χορογραφία: Ισίδωρος Σιδέρης
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Αλεξανδρίδης
Βοηθός σκηνογράφου: Χαρά Τσουβαλά
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαριλένα Μπιτεβίνου
Βοηθός χορογράφου: Τατιάνα Μύρκου
Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου

Ερμηνεύουν: Ρένια Λουϊζίδου, Μίνα Αδαμάκη, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Θεοδώρα Σιάρκου, Γιάννης Σιαμσιάρης, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Δημήτρης Πιατάς, Αντώνης Λουδάρος, Γιώργος Καύκας, Νίκος Μαγδαληνός, Γιώργος Ντουμούζης, Κώστας Χαλκιάς, Αστέρης Πελτέκης, Νίκος Καπέλιος, Δημήτρης Διακοσάββας, Ευθύμης Παππάς, Νίκη Παλληκαράκη, Λίλιαν Παλάντζα, Λίνα Εξάρχου, Μαρία Καραμήτρη, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Χρήστος Αλεξανδρίδης, Θόδωρος Γρηγοριάδης, Γιώργος Κολοβός, Δημήτρης Κοντός, Γιώργος Κωνσταντίνίδης, Βασίλης Λιάκος, Δάκης Μαυρουδής, Κωνσταντίνος Μυλώνης, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Σίμος Πατιερίδης, Χρίστος Στυλιανού, Άννα Γιαγκιώζη, Βασιλική Διαλυνά, Σοφία Καλεμκερίδου, Βάσια Λακουμέντα, Ελίνα Μάλαμα, Αγγελική Μιχαλοπούλου, Άννυ Ντουμούζη, Σωτηρία Ρούβολη, Δέσποινα Σαρόγλου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Καλλιόπη Σίμου, Νατάσσα Τριανταφύλλη.

«Με τη Λυσιστράτη προτείνω μία νέα ανάγνωση του Αριστοφανικού έργου, μέσα από τον κόσμο του θεάματος. Η παράσταση στηρίζεται στην οριακή εκείνη γραμμή όπου το θέατρο ενώνεται με τη ζωή».

Γιάννης Ιορδανίδης


Atelier 31
Ευριπίδη Μήδεια
9 Iουλίου, Θέατρο Δάσους
11 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Στις 9 μ.μ.

Η παράσταση θα δοθεί στα αλβανικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.Μετάφραση: Σοτίρ Παπαχρίστο
Σκηνοθεσία: Μικέλ Καλέμι
Σκηνικά-κοστούμια: Γκεντς Σκοντράνι
Μουσική: Έντρι Σίνα
Χορογραφία: Γκέργκι Πρεβάζι
Φωτισμοί: Λουλζίμ ΤούφαΕρμηνεύουν: Έμα Αντρέα, Βασιάν Λάμι, Ρόζα Αναγνώστη, Αχμέτ Πάσα, Βανγκέλ Τότσε, Σαϊμίρ Μπράχο, Τζουλιάνα Πάσα, Αρμέλα Ντέμαϊ, Αλμπάνα Περχάτι, Αλκέτα Χατζίου, Aντελίνα Mούτσα, Εφτιόλα Λάτσκα, Εράλντα Τσαούσι, Εσμεράλντα Μέτα, Ελόνα Χυσένι, Eγλάντινα Tσενομέρι, Λορεντάνα Γκιέτσι, Ροβένα Λούλε, Τζούλιο Μαργκίνι, Γκρέιντι Μέτα.Παραγωγή: Atelier 31 σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας.
Με την υποστήριξη του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αλβανία.


Την πρόδωσαν, την περιφρόνησαν, την εγκατέλειψαν, την έδιωξαν… και αγρίεψε. Η αγανάκτησή της μετατράπηκε σε μια φωτιά που την έκαψε. […] Επέλεξε αυτό το μονοπάτι σωτηρίας από τον πόνο, αλλά αυτό το μονοπάτι ήταν τόσο κατηφορικό που πήρε μαζί της ο,τιδήποτε είχε γύρω της, ο,τιδήποτε η αγανάκτησή της επιζητούσε. Εκείνη ήταν πράγματι το θύμα που οδηγήθηκε στη βία. Και εκδικήθηκε τόσο πολύ, που η γη συγκλονίστηκε και άρχισε να θρηνεί.
Μικέλ Καλέμι

Atelier 31
H θεατρική ομάδα Atelier 31 δημιουργήθηκε το 2000 από παιδαγωγούς και φοιτητές της Ακαδημίας Τεχνών των Τιράνων. Από τότε η ομάδα αυτή έγινε μία από τις πιο δραστήριες ομάδες στο χώρο του θεάτρου και όχι μόνο. Τα μέλη του Atelier 31 είναι από τους πιο γνωστούς και νέους καλλιτέχνες της Αλβανίας. Τα τελευταία επτά χρόνια η ομάδα έχει ανεβάσει πολλά θεατρικά έργα και έχει αντιπροσωπεύσει την Αλβανία σε πολλά φεστιβάλ στο εξωτερικό, δημιουργώντας μία πολύ καλή εικόνα για την τέχνη του θεάτρου στην Αλβανία. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα μέλη αυτής της ομάδας άνοιξαν το δρόμο για το ανέβασμα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στην Αλβανία. Η παράσταση της Μήδειας από το Atelier 31 αποτελεί την ζωντανή απόδειξη, καθώς είναι η πρώτη φορά που το έργο αυτό βλέπει το φως της σκηνής στην αλβανική γλώσσα από Αλβανούς καλλιτέχνες.

Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευριπίδη
12, 13 Ιουλίου, 9 μ.μ.
Θέατρο Δάσους

Η παράσταση θα δοθεί στα ελληνικά με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία και Κίνηση: Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Σκηνικά: ΄Αντης Παρτζίλης
Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος
Επιμέλεια Κίνησης: Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl
Μουσική Διδασκαλία: Εύη Αυξεντίου
Φωτισμοί: Γιάννης Μαργαρίτης, Γιώργος Κουκουμάς

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης) : Στέλα Φυρογένη, Νεοκλής Νεοκλέους, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Γιώργος Μουαΐμης, Αντώνης Κατσαρής, Ανδρέας Τσουρής, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Ανδριάνα Νεοκλέους, Eυφροσύνη Αθηνάκη, Βίκη Γεωργιάδου, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, ΄Ελια Ιωαννίδου, Ερμίνα Κυριαζή, Μάρα Κωνσταντίνου, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Χριστιάνα Λάρκου, Κατερίνα Λούρα, Αλεξία Παρασκευά, Ελίζα Πατσαλίδου, Φάνη Πέτσα, ΄Ελενα Σάββα, Χριστίνα Χριστόφια, Αχιλλέας Αχιλλέως, Σπύρος Ιωαννίδης.
Κρουστά: Γιώργος Κούλας, Μάριος Νικολάου


[…] Σήμερα οι αρχαίοι Θεοί δεν λατρεύονται πια. Τα σπαράγματα των ναών τους αποτελούν όμορφα θέματα για τουριστικές καρτ-ποστάλ. Τα αγάλματα τους στολίζουν τα μουσεία. Ωστόσο, το έργο του Ευριπίδη αφήνει την αίσθηση μιας αδιόρατης αναμονής. Λες και ένας άγνωστος Θεός περιμένει την κατάληξη της ανθρώπινης δοκιμασίας. Ίσως ο μύθος των Ατρειδών να συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Ίσως το αγωνιώδες ταξίδι του Ορέστη να μην έχει τελειώσει. Ίσως η Ιφιγένεια να περιμένει την δικαίωση του μύθου της. Ίσως ο κύκλος του αίματος να σταματήσει με την ουτοπία της πλήρους αποδοχής του άλλου ή με την πλήρη αποδοχή της ουτοπίας.

Γιάννης Μαργαρίτης


Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Ο Θ.Ο.Κ. είναι ένας ζωντανός οργανισμός που, στα 35 χρόνια της δημιουργικής του πορείας, έχει συμβάλει στη δημιουργία και την καλλιέργεια του θεατρικού κοινού. Σήμερα ο Θ.Ο.Κ. αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Κύπρου και τον πυρήνα του θεατρικού γίγνεσθαι του τόπου, με μια διεθνή καλλιτεχνική παρουσία αξιώσεων και μια ευρεία δραστηριότητα στον τομέα της ανάπτυξης.

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR