Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

«ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ»
Της Χρύσας Σπηλιώτη

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΜΑ»
(Αγ. Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15 –17
τηλέφωνο : 210-5220100)

Β’ ΣΚΗΝΗ

ΜΟΝΟ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ

Το νέο έργο της Χρύσας Σπηλιώτη, «ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ», από τη Β’ Σκηνή του Θεάτρου ΑΛΜΑ, από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου θα παρουσιάζεται μόνο κάθε Δευτέρα και Τρίτη και όχι Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, καθώς η εναλλαγή των σκηνικών των δύο παραστάσεων («ΤΖΟΝ ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΠΟΡΚΜΑΝ» και «ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ»), δεν είναι εφικτή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Το «ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ», είναι ένα έργο που μιλάει για το δικαίωμα στην ετερότητα των πολιτισμών και στην διαφορετικότητα της σκέψης. H αντιπαράθεση δύο κόσμων, αυτών της Δύσης και της Ανατολής, αποτελεί τον πυρήνα του έργου.
Μέσα από τις 17 σκηνές του «ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ» και τις ζωές των τριών ηρώων αναδύονται όψεις του σημερινού κόσμου: της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης, της προσφυγιάς, της βίας και των πολέμων. Τα θέματα αυτά αποτελούν κεντρικούς άξονες του ευρωπαϊκού ρεπερτορίου τα τελευταία χρόνια. Είναι ίσως η πρώτη φορά που θα δούμε έργο και μάλιστα Έλληνα δημιουργού με θέμα την αντιπαράθεση Ανατολής / Δύσης και ήρωες έναν Ιρακινό και μία Ιρανή. Το τρίτο πρόσωπο και καταλύτης της δράσης είναι ένας ανώνυμος ‘Ευρωπαίος’, -ο Ξένος, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται στο έργο. Η εθνική του ταυτότητα δεν προσδιορίζεται όπως δεν προσδιορίζεται και η πόλη στην οποία εκτυλίσσεται η δράση.
Ο άνεργος Σαϊντ (Βασίλης Κουκαλάνι) πρώην δάσκαλος, βασανίζεται από εφιάλτες και μνήμες των διαμελισμένων πτωμάτων της οικογένεια του κατά την εισβολή στο Ιράκ. Συγχρόνως φοβάται την εκδίωξή του από την χώρα στην οποία ζει. Η σύντροφός του Χαγιάτ (Κάτια Γέρου) δουλεύει σε νοσοκομείο. Ένας νέος ανυποψίαστος υπάλληλος ταχυδρομείου (Μάνος Ζαχαράκος), κτυπά κατά λάθος την πόρτα του σπιτιού τους. Ο Σαϊντ του επιτίθεται αναίτια και τον κρατάει όμηρο για μία εβδομάδα.
Ο παρανοημένος δεσμοφύλακας, με ένα καμτσίκι στο χέρι, αναλαμβάνει να κάνει μαθήματα αραβικής ιστορίας στον υπάλληλο. Ο πανικόβλητος ξένος επιχειρεί επανειλημμένα να το σκάσει με την συναίνεση μάλιστα της Χαγιάτ που φοβάται ότι η ομηρία θα οδηγήσει τον Σαϊντ στην φυλακή. Ωστόσο, οι αντιδράσεις του ξένου σταδιακά υποχωρούν και ο ίδιος οδηγείται σε εξομολογήσεις για την ζωή και το νοσηρό οικογενειακό του παρελθόν, αποκαλύπτοντας πτυχές του εγκλωβισμού και των αδιεξόδων του ‘πολιτισμένου’ δυτικού ανθρώπου.
Στην Δεύτερη Πράξη του έργου, το κέντρο βάρος μετατοπίζεται στον έρωτα του ξένου προς την Χαγιάτ και την απόφασή του να την διεκδικήσει. Οι ισορροπίες αλλάζουν και οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη, μέχρι το αναπάντεχο φινάλε.
Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή του Θεάτρου ΑΛΜΑ με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR