Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

Ομάδα vasistas Επιστολή διαμαρτυρίας

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2010

Η γνωμοδοτική επιτροπή των κρατικών επιχορηγήσεων για το ελεύθερο θέατρο φέτος –αιφνιδιαστικά και χωρίς ατόπημα από μέρους της ομάδας vasistas - απέρριψε την αίτηση επιχορήγησής της, μετά από δύο συνεχή έτη υποστήριξης για τις παραγωγές και τη δράση της (πιο πρόσφατη παραγωγή της ήταν το Phobia:ένα θέαμα που φιλοξένησε το Εθνικό Θέατρο).


Η επίσημη επιστολή απόρριψης από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ λέει τα εξής : « Ο αναπόφευκτα ημι-επαγγελματικός χαρακτήρας της δουλειάς της ομάδας αποτελεί ένα αντικειμενικό εμπόδιο για την επιχορήγηση της». Δύο μόνο υποθέσεις είναι πιθανές μπροστά σε έναν τέτοιο ισχυρισμό: είτε πρόκειται για ένα λάθος ή μία παρεξήγηση (στηριζόμενη στο γεγονός ότι παρουσιάσαμε στην αίτηση επιχορήγησης -σαν επιπλέον από τις κύριες παραγωγές της ομάδας- και τις παράλληλες δράσεις μας με ανθρώπους μη «επαγγελματίες»), είτε πρόκειται απλώς για μια δικαιολογία που εξυπηρετεί άγνωστες σε εμάς προθέσεις (που σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με την δράση της ομάδας). Προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ένστασης προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Ως νέα ομάδα με συνείδηση για τις επιλογές και τους στόχους της - ως προς το πώς και το τι της σκηνικής πράξης αλλά και τη σχέση της με την πραγματικότητα που μας περιβάλλει- θέλουμε τουλάχιστον να εκφράσουμε την κατάπληξη και την απογοήτευσή μας. Όχι τόσο γιατί -πια- δεν καταλαβαίνουμε το ρόλο και το σκοπό των κρατικών επιχορηγήσεων, όσο επειδή συνειδητοποιούμε ότι ο λόγος που δεν καταλαβαίνουμε είναι πως –και πάλι- η πολιτική σε σχέση με τον πολιτισμό είναι ανύπαρκτη (ή πολύ σχετική, καθώς περιορίζεται στις προσωπικές προτιμήσεις της εκάστοτε επιτροπής). Εκτός από μας, έμειναν φέτος –ξαφνικά- εκτός κρατικών επιχορηγήσεων και άλλες ομάδες των οποίων η δράση, η δουλειά και το επίπεδο θα έπρεπε τουλάχιστον αυτονόητα να ενισχύονται και να επιβραβεύονται. Ελπίζουμε να δούμε την κατάσταση να αντιστρέφεται.

Αργυρώ Χιώτη για την ομάδα vasistas
info@vas.eu.com - www.vas.eu.com

ΟΜΑΔΑ VASISTAS ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR