Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

θεατρικός οργανισμός Κάτω απ' τη γέφυρα - Οι επιχορηγήσεις του ΥΠ.ΠΟ. και ... οι αδικημένοι των 100

Η επιστολή αυτή απευθύνεται στους «γνωρίζοντες».
Από το 1996 που ιδρύθηκε ο θεατρικός οργανισμός «Κάτω απ' τη γέφυρα», έχουμε επιχορηγηθεί από το ΥΠ.ΠΟ. επτά φορές, με ποσά από 17-20.000 ευρώ. Για ενημέρωσή σας : Τα ετήσια έξοδά μας ποτέ δεν ήταν λιγότερα των 200.000 ευρώ, και ΠΟΤΕ δεν υπήρξαμε αφερέγγυοι με τις οικονομικές μας υποχρεώσεις (αμοιβές, Ι.Κ.Α, εφορία, κ.λ.π.).


Τα τελευταία χρόνια οι προτάσεις μας απορρίπτονταν, με «σκεπτικά» (κατά τη γνώμη μας) διάτρητα, άδικα και εξαιρετικά προσβλητικά για μας και τη δουλειά μας. Ακόμη και το 2007, που τα μέλη της επιτροπής ΓΝΩΡΙΖΑΝ ότι άνθρωποι της νύχτας έβαλαν φωτιά στο θέατρο, επειδή αρνηθήκαμε ένα μεγάλο ποσό για να το εγκαταλείψουμε για να το κάνουν σκυλάδικο, η απόφαση ήταν και πάλι απορριπτική.
Πριν λίγες μέρες (με μεγάλη έκπληξη) μάθαμε ότι θα . επιχορηγηθούμε με 17.000 ευρώ (!!!).
Εμείς φέτος κάναμε τέσσερις παραγωγές. («Κι εσείς μολότωφ κύριε Τσέχωφ», «Δον Κιχώτης», «Ανοιχτό ζευγάρι» και «Λοκαντιέρα»). Φιλοξενήσαμε ακόμη τρεις θεατρικές ομάδες και οργανώσαμε δεκάδες άλλες εκδηλώσεις (βραδιές χορού, μουσικής, παρουσιάσεις βιβλίων, φεστιβάλ κ.ά.). Πληρώθηκαν και ασφαλίστηκαν 14 ηθοποιοί, οι καλλιτεχνικοί συντελεστές (συγγραφείς, μουσικοί, σκηνογράφοι, κ.λ.π.) και ασφαλώς το προσωπικό του θεάτρου (5 άτομα).
Χαρήκαμε, και . δεν είπαμε κουβέντα, που το ποσό της επιχορήγησής μας ήταν ίδιο με αυτό που θα πάρουν άλλες 21 θεατρικές ομάδες, που (οι περισσότερες) κινούνται στα όρια του (ημι) ερασιτεχνισμού, ή των εξαιρετικά ολιγοπρόσωπων παραγωγών.
Διευκρινίζουμε, ότι αυτό δεν το αναφέρουμε για να απαξιώσουμε τη δράση, τον αγώνα (και την αγωνία) αυτών των ομάδων - που ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ - αλλά για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης και μια «εξήγηση» για όσα παρακάτω θα αναφέρουμε.
Διαβάσαμε τις δηλώσεις και τις διαμαρτυρίες άξιων - είναι αλήθεια -συναδέλφων, που επιχορηγήθηκαν με ποσά εξωφρενικά (σε σχέση με τα 17.000 μας) και . θυμώσαμε πολύ.
Παιδιά, ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ;
Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σας φαίνονται λίγα τα 120, ή τα 100, ή τα 50 χιλιάρικα, όταν μάλιστα η χρονιά ήταν για σας μια ΚΑΛΗ χρονιά (και - ειλικρινά - χαιρόμαστε γι' αυτό);
Ο «χώρος», δεν είναι και τόσο μεγάλος.
Όλοι γνωρίζουν πόσα ζητάτε (και συχνά προκαταβολικά και «μαύρα») για να παραχωρήσετε το θέατρό σας σε μια θεατρική ομάδα, που σας το ζητά για να στεγάσει τα όνειρά της για λίγες παραστάσεις.
Όλοι γνωρίζουν πόσους ηθοποιούς πληρώνετε, «ΠΏΣ» τους πληρώνετε και (κυρίως) πόσους και για πόσο καιρό ασφαλίζετε.
Όλοι γνωρίζουν πόσες παραγωγές είναι δικές σας και πόσες (αδίστακτα) οικειοποιείστε, ή τις παρουσιάζετε σαν "συμπαραγωγές".
Όλοι παρακολουθούμε τις εξαιρετικές (αν και όχι πάντα) παραστάσεις σας, αγοράζουμε τα «προγράμματά» τους και ΒΛΕΠΟΥΜΕ (συχνά - γιατί όχι- ζηλεύοντας) τους «χορηγούς» σας, όταν μάλιστα γνωρίζουμε (και πολλοί γνωριζουμε) πώς δίνονται οι περισσότερες χορηγίες.
Και όμως, εσείς έχετε το θράσος να διαμαρτύρεστε όταν η επιχορήγησή σας είναι 100.000 ;
Σιγά ρε μεγάλοι ; Πόσα δηλαδή θα θέλατε;
Είμαστε περίεργοι να δούμε με τι μούτρα θα ζητήσετε το χειμώνα 15, 20 και 25 ευρώ εισιτήριο από τους θεατές σας, που - το ξέρετε - είναι φοιτητές ή άνεργοι, ή στη γενιά των 700 (και λιγότερων από φέτος) ;
Α, να χαθείτε πια. Δεν υποφέρεστε.
Για το θεατρικό οργανισμό "Κάτω απ' τη γέφυρα".
Νίκος Δαφνής


ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ. ΚΑΙ ... ΟΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΤΩΝ 100

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR