Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

Πριν την παράσταση
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ


Μετά την επιτυχία των παραστάσεων του θεατρικού έργου της Βίβιαν Ιωάννου, «Πριν την παράσταση», στο θέατρο Αμόρε, η ομάδα ΡΟΥΣ παρουσίασε την δουλειά της και στο Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου, με δύο παραστάσεις στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2007, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Λοϊζίδη.

Στα αγγλικά ο τίτλος του έργου αποδόθηκε: «Before the show» και το κείμενο στα ελληνικά προορίζονταν κυρίως για το ελληνόφωνο κοινό του Λονδίνου.

Οι πέντε ηρωίδες του έργου οι οποίες φέρουν και τα προσωπικά ονόματα των ηθοποιών, υποδύονται ηθοποιούς που κάνουν πρόβα για μια παράσταση, με κάποιους ιδιότυπους κανόνες που έχει επιβάλει ο σκηνοθέτης τους. Η κλειδωμένη πόρτα του θεάτρου όπου δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής, γίνεται η αιτία να βγουν στην επιφάνια μύχιες προσωπικές στιγμές των εγκλωβισμένων θεατρίνων. Ένας συγκερασμός μεταξύ υποκριτικής και πραγματικότητας αναδύεται. Ένα παιγνίδισμα της ανθρώπινης ψυχής ανάμεσα στο θέατρο, το βασικό ανθρώπινο και συμπαντικό ένστικτο της υποκριτικής και ίσως στοιχεία της αλήθειας που ξεδιπλώνονται μέσα από την υποσυνείδητη λήθη ή και τη συνειδητοποιημένη πραγματικότητα.

Με αμφίδρομα συναισθήματα πόνου και γέλιου, χαράς και λύπης, η συγγραφέας κατάφερε να δώσει στο θεατρικό της έργο όμορφες εναλλαγές, ώστε ο Λεωνίδας Λοϊζίδης να διαθέτει το απαραίτητο υλικό και να το διευθετήσει ενδυναμώνοντάς το
με την σκηνοθετική του προσέγγιση, την τεχνική και τη φιλοσοφική του θεώρηση.
Η θεώρηση αυτή πηγάζει από όλη την ομάδα ΡΟΥΣ, η οποία «έστησε» το έργο, ώστε να δημιουργηθεί ένας παραστασιακός ρυθμός που δύσκολα θα κούραζε τους θεατές.
Το έργο διαθέτει αυτούσια και προσωπική γραφή, ωστόσο κάποια στοιχεία μπορεί φευγαλέα να μας θυμίσουν, κάτι από το «Κεκλεισμένων των θυρών», του Σαρτρ, από τη θεατρικότητα και το παιγνίδισμα θεατρικών έργων του Ανδρέα Στάικου τη μυρωδιά από κάποια κείμενα του Φερνάντο Πεσόα. Και αυτά τα στοιχεία τα αναφέρουμε ως θετικά, επειδή αυτού του τύπου η γραφή, διευρύνει τα σύνορα των «χαρακτήρων», ηρώων και ξεφεύγει από τους «τύπους» και τις «καρικατούρες» μιας ίσως τοπικής θεατρικής κοινωνίας. Αυτούς τους χαρακτήρες τους υποδύονται με επιτυχία οι ηθοποιοί της παράστασης: Ευδοξία Παπαχρήστου, Βίβιαν Ιωάννου, Όλγα Μωραϊτη, Κορίνα Χρυσάιδου, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου.

Η πρώτη με μεσογειακή ευχάριστη άνεση και ευκινησία. Η δεύτερη με εμβάθυνση του ρόλου της καθώς είναι και η συγγραφέας του έργου. Η τρίτη με αρκετά καλή προσπάθεια προσαρμογής στο ρόλο και την ομάδα. Η τέταρτη με σοβαρότητα και καλή θεατρική παρουσία. Η πέμπτη με ευκολία και ομοιογένεια με την υπόλοιπη ομάδα.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα από 15 Νοεμβρίου 2007 στο «Θέατρο Τόπος Αλλού», όπου ο σκηνοθέτης θα αναδείξει αυτή την φορά διαφορετική σκηνοθετική τοποθέτηση της παράστασης και του έργου.


Σκηνικά, κοστούμια: Εύη Ανδρέου.
Παραγωγός: Δημοσθένης Δόγκας.

Ανδρέας Μαυράκης

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR