Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

Σκηνές από έναν γάμο

Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνονται οι παραστάσεις στο θέατρο Προσκήνιο, των Σκηνών από έναν γάμο. Η παράσταση αποτελεί την θεατρική μεταφορά της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας του Μπέργκμαν, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Μηνά Χατζησάββα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ένας ήρεμος και καθ’ όλα τακτοποιημένος γάμος που διαλύεται, όταν ξαφνικά ο σύζυγος ανακοινώνει ότι ετοιμάζεται να φύγει με την ερωμένη του. Η αντίδραση της συζύγου είναι απρόσμενα ήρεμη, καθώς του φτιάχνει τη βαλίτσα για να φύγει. Η σύγκρουσή τους μεταφέρεται για πολύ αργότερα μέσα στον χρόνο, όταν ο άντρας έχει αρχίσει να ασφυκτιά από τη νέα του σχέση και η γυναίκα έχει παντρευτεί έναν άντρα που έχει καταφέρει να την απελευθερώσει στο σεξ, κάτι που ο πρώτος της σύζυγος είχε αποτύχει παταγωδώς να κάνει. Η λεκτική βία, οι πικρές αλήθειες και η σωματική βία ολοκληρώνουν τον κύκλο της σχέσης, που μετά από όλα αυτά ξαναρχίζει από την αρχή και το ζευγάρι ζει την παράνομη ευτυχία του.

Ο Μηνάς Χατζησάββας και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη έχουν καταφέρει να καταδείξουν όλες τις αιτίες της φθοράς της σχέσης. Μια αφόρητα τακτοποιημένη ζωή, πρότυπο οικογένειας κατάλληλο για συνέντευξη- με την οποία αρχίζει η παράσταση- με τα comme il faut μοντέρνα έπιπλα, στα οποία αναγνωρίζουμε την αισθητική σφραγίδα των ΙΚΕΑ-, μια σχέση μέσα στην οποία ούτε οι ίδιοι οι σύζυγοι δεν αποκαλύπτουν στον εαυτό τους το πόσο καταπιέζονται. Η σύζυγος Καρυοφυλλιά Καραμπέτη έχει αποδεχτεί πλήρως τη ζωή αυτή, γιατί συμφωνεί με τα κοινώς παραδεδομένα πρότυπα. Η Καραμπέτη δίνει μια υστερικά κανονική σύζυγο και ενώ ο σύζυγος Χατζησάββας είναι αυτός που εντελώς κυνικά διακόπτει τον γάμο, σε καμία περίπτωση δεν μας παίρνει με το μέρος της. Ο Χατζησάββας παίζει όπως πάντα με περισσή άνεση και στον ρόλο του συζύγου καταφέρνει κι αυτός να μας δώσει τις πιο λεπτές αποχρώσεις του χαρακτήρα: επανάσταση μαζί με ανασφάλεια, μίσος μαζί με εξάρτηση, έρωτα μαζί με μίσος. Ας μην ξεχνάμε ότι βραβεύτηκε με το 3ο βραβείο καλύτερου αντρικού ρόλου για το 2006 στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του περιοδικού Αθηνόραμα. Η Καραμπέτη είναι πολύ δυνατή ιδίως στο δεύτερο μέρος. Ωστόσο, και στους δύο πρωταγωνιστές διακρίνουμε κάποιες φορές στοιχεία από τις υποκριτικές τους ευκολίες.

Η σκηνοθεσία της Νικέτης Κοντούρη έχει ακολουθήσει σε αρκετά σημεία την κινηματογραφική αισθητική, ωστόσο, καθώς ο Χατζησάββας και η Καραμπέτη είναι γνήσιοι θεατρικοί ηθοποιοί, καταφέρνουν να απομακρύνουν την παράσταση από αυτήν την αισθητική και να μας πείσουν πως μπορεί η θεατρική διασκευή να έχει ουσία. Η σκηνογραφία ήταν ακριβώς ότι έπρεπε για να αποδώσει το κλίμα της παράστασης. Όπως είπαμε, τα έπιπλα ήταν όλα από το κατάστημα ΙΚΕΑ, σε μια περίεργη… σουηδική επικοινωνία σκηνικών και κειμένου. Η τάξη βασιλεύει σε όλα, ωστόσο, όσο προχωράει η παράσταση, τόσο εισβάλλει η αταξία στις γωνιές του σκηνικού. Τα εμβόλιμα βίντεο, μας δείχνουν σκηνές από τη ζωή του ζευγαριού και τονίζουν ακριβώς αυτήν την αίσθηση του πρότυπου που κατατρέχει τη σχέση τους. Ταυτόχρονα, επικοινωνούν την παράσταση με το κινηματογραφικό της πρότυπο.

Η παράσταση θα παίζεται στο θέατρο Προσκήνιο μέχρι το τέλος Απριλίου.

Σκηνές από έναν γάμο
Θέατρο Προσκήνιο, Καπνοκοπτηρίου 8 και Στουρνάρη
Σκηνοθεσία: Νικέτη Κοντούρη
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Παίζουν: Μηνάς Χατζησάββας, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR