Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

Swan Lake

Ήμουν από αυτούς που πήγαν δύο φορές στην παράσταση. Τη μία με διώξανε, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Οπότε, τη δεύτερη η προσμονή μου ήταν μεγαλύτερη. Να πω επίσης, πως για καλή μου τύχη καθόμουν αρκετά μπροστά, στο τεράστιο αυτό θέατρο, που από τις τελευταίες θέσεις (τις πιο οικονομικές) μόνο εικασίες θα μπορούσε κάποιος να κάνει για το τι βλέπει επί σκηνής.

Swan Lake

Η παράσταση ξεκινάει με τον βασικό ήρωα, τον πρίγκιπα, έγκλειστο στην κρεβατοκάμαρά του. Τον καταδιώκει το όνειρο-όραμα ενός κύκνου. Τα σκηνικά δίνουν το στίγμα τους από την πρώτη στιγμή: με κάποια ψήγματα σημειωτικής, αφαιρετικά στο σύνολό τους, δημιουργούν σαφή εικόνα για το τι αντιπροσωπεύουν. Ένα τεράστιο κρεβάτι για τον ήρωά μας, βαρύ, πομπώδες και επιβλητικό σαν τη ζωή του, αρκετά μεγάλο ώστε να μεταμορφωθεί το ίδιο σε σκηνή μέσα στη σκηνή στο δεύτερο μέρος, όταν οι κύκνοι ορμούν για να σκοτώσουν τους δύο εραστές. Ένα τεράστιο στέμμα, ενδεικτικό της ασφυκτικής και βαριάς ζωής του πρίγκιπα, αλλά και της πομπώδους συμπεριφοράς της βασίλισσας μητέρας του. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα σκηνικά μοιάζουν λίγο παιδικά, σαν παιδικές ζωγραφιές, αλλά είναι πολύ λειτουργικά όσον αφορά τον χορό. Πολύ εντυπωσιακό είναι το σκηνικό του μπαρ Swank.

Δραματουργικά, μπορούσε κανείς να διαγνώσει πολλά λάθη, που μπέρδευαν το κοινό όσον αφορά τους χαρακτήρες. Η νεαρή κοπέλα-επίδοξη πριγκίπισσα ξεχώριζε μέσα στο σύνολο, για την πολύ φρέσκια «χαζοχαρούμενη» ερμηνεία της, που πολύ επιτυχημένα είχε ενσωματώσει στο χορό της. Όμως, και στον δικό της χαρακτήρα, υπήρχαν κενά. Στον χορό στο παλάτι, ενώ φοβάται τον κύκνο που εμφανίζεται, ξαφνικά κάνει μια στροφή και αρχίζει να χορεύει παθιασμένα μαζί του. Στο ίδιο κλίμα χορευτές εξαφανίζονται και εμφανίζονται χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ίσως απλώς για να εξυπηρετηθεί η χορογραφία. Οι δεύτεροι ρόλοι δεν έχουν σαφή χαρακτηριστικά.

Όσο για τη χορογραφία, δεν μπορεί κανείς να σχηματίσει σαφή άποψη για το τι βλέπει. Εκτός από τις εξαιρετικές σκηνές του μπαλέτου στο θέατρο, του μπαρ (καταπληκτικό!), του ραπ στιγμιότυπου των κύκνων και της τελικής σκηνής της επίθεσης των κύκνων στους εραστές, σκηνές στις οποίες μπορεί πραγματικά κάποιος να διαγνώσει μια φρέσκια άποψη, υπάρχει μεγάλη ασάφεια σε όλη την υπόλοιπη παράσταση. Μια διαρκής και κουραστική ακροβασία, ανάμεσα στο μοντέρνο και το κλασικό. Αν είναι κλασικό, είναι πολύ μέτριο. Δεν υπάρχει ούτε ένα σωστό ανσάμπλ. Αν είναι μοντέρνο, δεν υπάρχει σαφής άποψη για το τι θέλει να εκφράσει. Υπάρχει μια διαρκής μουτζούρα πάνω στη σκηνή.

Σχετικά με τον αντρικό θίασο κύκνων, αναγνωρίζω τους λόγους για τους οποίους μπορεί κάποιος να νιώσει αποξενωμένος από το θέαμα. Προσωπικά ένιωσα λίγο παραξενεμένη, αρχικά με τον συνδυασμό των πρωταγωνιστών: ο πρίγκιπας είναι μικρόσωμος, ο κύκνος αρκετά ψηλός και σωματώδης. Εκτός από την παραφωνία των διαστάσεων, είναι λίγο δύσκολο να μην κάνει κανείς ομοφυλοφιλικούς συνειρμούς καθώς χορεύουν μαζί. Επίσης, η εμφάνιση των κύκνων είναι υπερβολικά μακροσκελής και χωρίς αιτιολογία. Τα γκρουπ των κύκνων εμφανίζονται και εξαφανίζονται σε διαφορετικές παραλλαγές της χορογραφίας, χωρίς να αιτιολογείται αυτό επαρκώς και με αποτέλεσμα να κουράζει. Ο χορογράφος είπε πως παρατηρώντας τους κύκνους στο φυσικό τους περιβάλλον αποφάσισε πως ο χορός των κύκνων στην παράσταση θα έπρεπε να είναι αντρικός. Η μουσική πάλι είναι αρκετά τρυφερή και δεν ξέρω κατά πόσο ικανοποιεί το θέαμα των ψηλών αντρών με τις πουπουλένιες βερμούδες να χορεύουν με χάρη.

Το τέλος της παράστασης, με τον πρίγκιπα στο σανατόριο και την επίθεση των κύκνων στην κρεβατοκάμαρα, που προανέφερα, είναι πολύ ωραίο και καλά μελετημένο. Ένα διαρκές παιχνίδι με τις σκιές στο σανατόριο, σκιές στο μυαλό του πρίγκιπα και ξέφτισμα των βιωμάτων του, για τα οποία αναρωτιέται πάντα αν είναι αληθινά ή όνειρα. Η βιαιότητα των κύκνων στο τέλος είναι η μόνη που μπορεί να δικαιολογήσει την παρουσία του αντρικού κορμιού στην παράσταση. Ένα πλούσιο θέαμα, με κενά σε πολλά σημεία, αλλά θα ζούσαμε και με το παράπονο ότι το χάσαμε…

Μάρθα Κοσκινά

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR