Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

ΤΑΙΣΕ ΜΕ … ΕΜΜΑ

ΤΑΙΣΕ ΜΕ … ΕΜΜΑ


Ο συγγραφέας και ηθοποιός Ζαχαρίας Ρόχας μας παρουσιάζει ένα σύγχρονο Ελληνικό έργο κάνοντας βαθιά τομή στην αλλαγή των ρόλων της οικογένειας στις σύγχρονες Δυτικές κοινωνίες.

Με μια καυστική και υπαινικτική γραφή εναρμονισμένη με τη κρίση των σχέσεων με γενεσιουργό αιτία τον αρρωστημένο εγωισμό που εγκλωβίζει τον άνθρωπο καταργώντας την ουσιαστική επικοινωνία υπό την έννοια του ν’ αγαπάς αληθινά τον άλλον χωρίς αντάλλαγμα καταφέρνει με δόσεις κοφτερού, σχεδόν μαύρου χιούμορ και τραγικής ειρωνείας αλλά και έξυπνους διαλόγους να κερδίσει τους θεατές σε μια παράσταση που χαρακτηρίζεται από σιωπές και υπόγειες εντάσεις.

Το κυρίαρχο ζευγάρι του έργου, ένας πρώην φυλακισμένος σεφ και η έγκυος γυναίκα του, με συμπεριφορά στα όρια της υστερίας, επιχειρηματίας αλληλοσπαράσσονται σ’ ένα σαδομαζοχιστικό σε ψυχολογικό επίπεδο παιχνίδι εξουσίας όπου εναλλάσσονται συνεχώς οι ρόλοι του θύτη και του θύματος με κοινό στόχο την αποδοχή και την αίσθηση της ασφάλειας στο κλειστοφοβικό σύμπαν της κουζίνας του σπιτιού τους που υπογραμμίζει την πτώση τους στην οποία συμπαρασύρουν την υπηρέτρια και τον εραστή της τον Δαρείο. Αυτοί, με τη σειρά τους, φέρνουν την εικόνα ενός έξω κόσμου που ζει το παρόν και το μέλλον του έχοντας την ίδια ακόρεστη πείνα για συναισθηματική τροφή αναζητώντας και αυτοί ως δρώντα πρόσωπα την πολυπόθητη οικογενειακή γαλήνη.

Το φαγητό αναπόσπαστο και λειτουργικό μέρος του έργου γίνεται ταυτόχρονα μέσον αυτοικανοποίησης και καταφύγιο ζωής για το σύζυγο-σεφ, αηδιάζοντας με τις εξτρήμ γεύσεις του τη σύζυγο του που μισεί το παιδί που έχει στην κοιλιά της καπνίζοντας και πίνοντας οδηγώντας τον με τη σειρά της στην απόγνωση.

Έτσι, εκείνος βρίσκει μια πρόσκαιρη σεξουαλική εκτόνωση στη νεαρή υπηρέτρια που αισθάνεται αμαρτωλή ακόμα και πάνω στον οργασμό της αφού θέλει παράλληλα την ασφάλεια του καλοκάγαθου, Δαρείου που φαντασιώνεται στην ατελείωτη μοναξιά του ήρωες παραμυθιών βρίσκοντας την ισορροπία στην προστασία και το φαγητό της γιαγιάς του πριν «υιοθετηθεί» στην αγκαλιά της Έμμας .

Στο τέλος γίνεται και αυτός το αληθινό θύμα μέσα σ’αυτό το συγκρουσιακό πεδίο και το έργο τελειώνει μ’ένα χαμένο παράδεισο ενός οικογενειακού τραπεζιού χωρίς ίχνος εγωισμού και μια γευστική απόλαυση για τους θεατές.

Το έργο σε μια ατμόσφαιρα που δονείται ουσιαστικά από τους παλμούς αδιέξοδων σχέσεων και τις κυνικές αντιδράσεις της Έμμας ως γυναίκας-μάνας ενώ ο σύζυγος σεφ θυμίζει ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μέσα από τον εγκλωβισμό του. Έχει επιπλέον μια εσωτερική δύναμη σκιαγραφώντας το αδηφάγο ρόλο των δύο φύλλων στις πραγματικές τους διαστάσεις ανοίγοντας σε δεύτερη ανάγνωση ένα παράθυρο στην ηθική υπέρβαση και στο φως που πηγάζει απ’ ένα ειδυλλιακό Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι μιας άλλης εποχής με χαρούμενους «νεκρούς», εικόνα που φαντάστηκε ο συγγραφέας και μου αποκάλυψε ο συγγραφέας για τη τελική σκηνή του έργου.

Όλοι οι ηθοποιοί χειρίζονται με μέτρο τα εκφραστικά τους μέσα με στοιχεία εσωτερικού μονολόγου στις σιωπές τους σε μια παράσταση σκηνοθετημένη με χαμηλούς υποβλητικούς τόνους χωρίς ακρότητες και συμβάσεις στο νόμο του απόλυτου ρεαλισμού σε μια εξισορροπητική αντίθεση με τις αιχμηρές ατάκες του έργου που ως πικρή φιλοσοφία της πολύχρωμης καθημερινότητας αποτελεί καθρέφτη και γνήσιο αποτύπωμα της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, στο σημαντικότερο κομμάτι της που είναι ο γάμος και η οικογένεια.

Πληροφοριακά, ας σκεφτούμε, ως παράδειγμα φυσικής νομοτέλειας, την ψυχολογική ισορροπία των ελεφάντων ακριβώς γιατί προστατεύονται με θετικά συναισθήματα αποδοχής από την αγέλη τους ως τα δεκαπέντε τους χρόνια.

Η παράσταση εντάσσεται στα πλαίσια του πρότζεκτ με μορφή φεστιβάλ «Feed the artists that feed the mind» (14 -24 / 4) που περιλαμβάνει ακόμα το διήμερο συμπόσιο «Νέκταρ και Αμβροσία» που έγινε στο ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis (14-15/4) καθώς επίσης σεμινάρια, εργαστήρια και εικαστική έκθεση (πληροφορίες: 210/7566120, 6972786045, www.gastronomiinarts.eu).

Νίκος Θωμόπουλος

ΤΑΪΣΕ ΜΕ, ΕΜΜΑ!

Συγγραφέας: Ζαχαρίας Ρόχας
Σκηνοθέτης: Βαρβάρα Δούκα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Φυλακτού
Σκηνικά: Κούλα Γολιώνη
Κοστούμια: Κούλα Γολιώνη
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
Σχεδιασμός φωτισμού: Βαρβάρα Δούκα
Βίντεο/Multimedia: Κωνσταντίνος Λάμπρου
Διδασκαλία «Φυσικού Θεάτρου»: Βούλα Ξύκη
Ηθοποιοί: Βαρβάρα Δούκα (Έμμα), Ζαχαρίας Ρόχας (Στάθης), Ευγενία Αποστόλου (Άννα), Κωνσταντίνος Συρράκης (Δαρείος).

ΤΑΙΣΕ ΜΕ … ΕΜΜΑ

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR