Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

«Ένας στους δέκα»
Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη στη Θεσσαλονίκη από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου φιλοξένησε την παράσταση «Ένας στους δέκα». Πρόκειται για μια παραγωγή του εξ Αθηνών θεατρικού οργανισμού, Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Λαέρτη Βασιλείου.

Το κείμενο της παράστασης είναι βασισμένο σε εμπειρίες μεταναστών και ίσως, πιο συγκεκριμένα, των ίδιων των ηθοποιών. Η δραματουργική επεξεργασία, το δέσιμο ας πούμε του κειμένου, ανήκει στη Σύλβια Λιούλιου. Το κείμενο απαρτίζεται από εικόνες, οι οποίες περιγράφουν κάποιες από τις πιο συνήθεις αλλά και πιο τραγικές καταστάσεις που στην πλειοψηφία του έχει αντιμετωπίσει ο μεταναστευτικός πληθυσμός στην Ελλάδα, ο ερχόμενος κυρίως από το ανατολικό μπλοκ.

Η παράσταση ήταν μια χορογραφημένη, δυναμική performance. Με τον όρο performance θέλουμε να περιγράψουμε το θέαμα που είναι ουσιαστικά θεατρικό αλλά χωρίς τους συμβατικούς θεατρικούς κώδικες. Ένα τέτοιο κείμενο, άλλωστε, δε θα μπορούσε να ανέβει διαφορετικά. Αυτού του είδους οι παραστάσεις στηρίζονται σε αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών. Οι αυτοσχεδιασμοί προοδευτικά, στη διάρκεια των προβών, γίνονται ολοένα και πιο ολοκληρωμένες ενότητες, για να δεθούν στη συνέχεια με τη βοήθεια του σκηνοθέτη δημιουργώντας ένα όλον. Ο λόγος έπεται. Ο λόγος αποτελεί σχεδόν τη λεζάντα στις ανθρώπινες εικόνες που διαδραματίζονται πάνω στη σκηνή. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, οι ηθοποιοί δεν μπορούν να «κρυφτούν» πίσω από το κείμενο, διότι οι ίδιοι είναι το κείμενο. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να μιλάμε για ξεχωριστές ερμηνείες αλλά για μια, αυτή της ομάδας. Όλο το στοίχημα παίζεται στο πόσο καλά θα συνεργαστεί η ομάδα, κυρίως στις πρόβες, για να μπορέσει μετά όντως η μεταξύ τους δυναμική ενέργεια να περάσει στην πλατεία και να συνεπάρει το κοινό.

Το στοίχημα στη συγκεκριμένη παράσταση κερδήθηκε. Οι τρεις ηθοποιοί μπόρεσαν να βρουν την ισορροπία μεταξύ τους. Η χημεία τους έδεσε πολύ. Διηγήθηκαν τις εμπειρίες τους με λόγια, με σωματικό παίξιμο, με τραγούδι, με χορό, κατά μονάδες, ανά δύο, όλοι μαζί, δημιουργώντας μια απίστευτα λειτουργική ομάδα που χαιρόσουν να βλέπεις. Οι εικόνες έρεαν μπροστά στα μάτια μας. Η σκηνοθεσία είχε εφεύρει εύστοχους συμβολισμούς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητοι από το θεατή. Αν και το κείμενο και οι καταστάσεις που εξιστορούσε μας είναι γνωστές, και ίσως από τη συνεχή επανάληψή τους τετριμμένες, η δραματοποίησή τους τις έδινε ένα διαφορετικό νόημα, υπαρξιακό. Τις ξεκολλούσε από τις αυστηρές στήλες των εφημερίδων και από τα τρομοκρατικά, ή ακόμη χειρότερα, δακρύβρεχτα τηλεοπτικά ρεπορτάζ και τις έδινε ένα γνήσιο άρωμα ζωής που αφύπνιζε και συνέπαιρνε το θεατή.   

Τα κοστούμια και η σκηνογραφία θα λέγαμε ήταν καθαρά μέρος της σκηνοθεσίας. Οι εναλλαγές ήταν γρήγορες και, άλλοτε απλές άλλοτε πιο σύνθετες, γίνονταν για να εξυπηρετήσουν την επί σκηνής δράση. Το μόνο σταθερό σκηνικό αντικείμενο που παρέμενε καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης στο φόντο της σκηνής, ήταν η ελληνική σημαία. Η κύρια λειτουργία της ήταν φωτιστική, αφού αποτελούταν από ηλεκτρικούς λαμπτήρες. Με μια όμως πιο προσεχτική ματιά θα λέγαμε ότι έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη δράση και ότι κάθε φορά που αναβόσβηνε σιωπηρά δήλωνε κάτι, αφήνοντας τα όποια συμπεράσματα σε μας…   

 

Διαμόρφωση κειμένου - Σκηνοθεσία: Λαέρτης Βασιλείου
Δραματουργική επεξεργασία: Σύλβια Λιούλιου
Σκηνικά: Άγγελος Μέντης
Κοστούμια: Μαρία Ηλία
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βίντεo: Ελένη Αγγελοπούλου
Παίζουν: Δαβίδ Μαλτέζε, Κρις Ραντάνοφ, Ένκελεντ Φεζολλάρι

Ελβίνα Πασχάλη - θεατρολόγος, απόφοιτος Τμήματος Θεάτρου, ΑΠΘ.

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 10

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR