Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

Ο Φιλόσοφος

Στα πλαίσια των 43ων  Δημητρίων, στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών φιλοξενήθηκε η παράσταση «Ο Φιλόσοφος»,με τη Ρούλα Πατεράκη στον ομώνυμο ρόλο. Το κείμενο αποτελεί το τρίτο κεφάλαιο του μυθιστορήματος «Η Ιστορία των Μεταμορφώσεων» του Γιάννη Πάνου. Η Ρούλα Πατεράκη δραματοποίησε και ενσάρκωσε τον ήρωα του πεζογραφήματος, το φιλόσοφο Μιχαήλ Ψελλό, σκηνοθετώντας η ίδια τον εαυτό της.

Το κείμενο της παράστασης είναι ένας μονόλογος κατά τη διάρκεια του οποίου ο φιλόσοφος διηγείται τη ζωή του στα μελαγχολικά χρόνια του Βυζαντίου. Ταυτόχρονα όμως με τη βιογραφική διήγηση αποκαλύπτεται και ο ταραγμένος συναισθηματικός του κόσμος.

Η Ρούλα Πατεράκη ζωντάνεψε επί σκηνής ένα ρόλο με ιδιαίτερη μαεστρία αλλά και ευαισθησία. Ο μονόλογος, αν και άρτια πεζογραφικός, στα χέρια της Πατεράκη δεν είχε τίποτε να ζηλέψει από ένα μονόλογο γραμμένο αποκλειστικά για θέατρο. Η ηθοποιός, καθισμένη επί δίωρο, κατόρθωνε να καθηλώσει το κοινό με την ερμηνεία και τις λιγοστές χειρονομίες της. Πραγματικά λίγοι είναι, και θα είναι, οι ηθοποιοί που έχουν τέτοια δυναμική παρουσία πάνω στη σκηνή, που μπορεί το απλό ανασήκωμα των ματιών τους, μια κίνηση τόσο μικρής εμβέλειας, να γράψει. Αν και το ίδιο το κείμενο «βάραινε» κάπου κάπου από εικόνες και συναισθήματα, η λιτή ερμηνεία της Πατεράκη εξισορροπούσε το θέαμα και αναδείκνυε εντέλει την παράσταση. Τα κουστούμια, η σκηνογραφία και οι φωτισμοί πλαισίωναν εύστοχα την ηθοποιό λειτουργώντας θετικά στο σύνολο της παράστασης.

Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη
Ερμηνευτής: Ρούλα Πατεράκη
Σκηνογραφία - Κοστούμι - Μακιγιάζ: Αγγελος Μέντης
Σχεδιασμός φωτισμού: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σχεδιασμός ήχου: Πωλ Στεφανίδης

Ελβίνα Πασχάλη

Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR