Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

«Οι έμποροι»
Πειραματική Σκηνή της Τέχνης

                                            
Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2008

Στον παλιό κινηματογράφο Αμαλία, αναβαπτισμένος σήμερα ως θέατρο Αμαλία, η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης ανεβάζει το έργο του Ζοέλ Πομμερά «Οι έμποροι». Η Πειραματική Σκηνή συμμετείχε με αυτή την παράσταση και στα 43α Δημήτρια. Η σκηνοθεσία και η μετάφραση ανήκουν στο Γιάννη Λεοντάρη, ο οποίος επιμελείται και του ηχητικού σχεδιασμού. Αφηγήτρια είναι η Έφη Σταμούλη.

Το έργο «Οι έμποροι» είναι το τελευταίο μέρος στην τριλογία του Πομμερά, η οποία ξεκινά με το έργο “Au monde” (Στον κόσμο) και συνεχίζει με το “D’ une seule main” (Με το ένα χέρι). Ο ίδιος έχει ανεβάσει με τον προσωπικό του θίασο και τα τρία έργα και έχει συμμετάσχει με αυτά το 2004, το 2005 και το 2006 στο φεστιβάλ της Αβινιόν. Το έργο διαπραγματεύεται τη δυσκολία που έχει ο σημερινός άνθρωπος να βρει δουλειά και να επιβιώσει, τη δυσπιστία του να εμπιστευθεί ώστε να επικοινωνήσει και την αδυναμία του να καλύψει το κενό θανάτου που φέρει μέσα του.

Το εγχείρημα του Λεοντάρη είναι και επικίνδυνο και παρακινδυνευμένο. Ο Πομμερά δε γράφει απλά ένα έργο, προτείνει ένα καινούργιο θεατρικό λόγο. Το  κείμενο είναι η παράσταση. Οι ηθοποιοί είναι στον απόηχο του κειμένου. Δεν υπάρχει δράση, υπάρχει λόγος. Ο σκηνικός χώρος έχει επίσης σημασία, πρέπει να είναι άδειος, ή να έχει μια εγκατάσταση η οποία να ενισχύει την αίσθηση του κενού, του μεταφυσικού. Σκιές, σκοτάδι, φως, βρίσκονται σε εναλλαγή. Όλα συμβαίνουν κάπου αλλού, στο μυαλό ενός ανθρώπου ίσως, που δεν μπορείς να πεις όμως με σιγουριά αν είναι ζωντανός ή πεθαμένος. Είναι πραγματικά σαν να θυμάται ένας νεκρός, ή κάποιος που βρίσκεται πολύ κοντά στο θάνατό του.

Η παράσταση που παρακολουθήσαμε μετέδιδε όλο το κενό και το μεταφυσικό του πράγματος. Ο Λεοντάρης απέδωσε στην παράσταση τα χαρακτηριστικά του θεατρικού λόγου του Πομμερά, με ακρίβεια και λεπτολογία. Του διέφυγε όμως κάτι πολύ σημαντικότερο, να αναμετρηθεί ο ίδιος με το κείμενο, να αντιπροτείνει. Απέφυγε να παίξει, να πειραματιστεί με το ανέβασμα του έργου και αναλώθηκε στο να δείξει και να αποδείξει ότι έχει καταλάβει το ύφος του Πομμερά. Αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν όντως, θεατρικά, μια καινούργια πρόταση, η οποία όμως δεν είχε παλμό. Η σκηνή δε συγχωρεί το υποτονικό, το αχνό και αυτό συχνά προκύπτει όταν δε ρισκάρεις, όταν κινείσαι εκ του ασφαλούς, όταν είσαι έτοιμος να πεις: ο άλλος φταίει, όχι εγώ. Η κάθε καινούργια πρόταση πρέπει να φέρει και το προσωπικό ύφος του σκηνοθέτη. Δεν πρέπει να την αντιγράφεις, πρέπει να την κλέβεις κανονικά. Με άλλα λόγια, το καινούργιο πρέπει όχι μόνο να το καταλάβεις αλλά πρέπει να το κάνεις δικό σου. Και μετά να ρισκάρεις να το αποδώσεις καλλιτεχνικά, φιλτράροντάς το μέσα από τη δική σου αισθητική ματιά.

Θεωρούμε ότι ο Λεοντάρης κρύφτηκε πίσω από τον Πομμερά και γι αυτό το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι καινοτόμο μεν βαρύ και απογοητευτικό δε. Οι ηθοποιοί κινήθηκαν το ίδιο δειλά και συμμαζεμένα με το σκηνοθέτη. Μόνο η αφήγηση της Σταμούλη πήγε κατά στιγμές να ξεφύγει της μονοτονίας αλλά δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Ο σκηνικός χώρος σου μετέφερε μια ασφυξία αλλά δεν είχε περεταίρω ενδιαφέρον. Η ηχητική επένδυση από την άλλη, ήταν από τα πιο θετικά της παράστασης, σου μετέδιδε, ίσως περισσότερο από το ίδιο το θέαμα, την αίσθηση του κειμένου

Μέρες και ώρες παραστάσεων - κάθε Παρασκευή στις 9

Μετάφραση- σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης
Σκηνικά- κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Φωτισμοί: Χρήστος Γιαλαβούζης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κορίνα Βασιλειάδου
Παίζουν: Δημήτρης Βάρκας, Ελένη Βλαχοπούλου, Μομώ Βλάχου, Κυριάκος Δανιηλίδης, Νίκος Λύτρας, Νανά Παπαγαβριήλ, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Έφη Σταμούλη.

Ελβίνα Πασχάλη - θεατρολόγος, απόφοιτος Τμήματος Θεάτρου, ΑΠΘ.

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR