Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

Εκπνοή - και - Τίποτα

 Το Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών AlmaKalma για τη θεατρική περίοδο 2008-2009 παρουσιάζει τη Performance «Εκπνοή-και-Τίποτα». Η πρεμιέρα της έγινε πρόσφατα στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη από 15/01 έως 8/02/2009 και θα γίνει στην Αθήνα από 19/02 έως 15/03/2009.

Η παράσταση αυτή αποτελεί «συμπλοκή» δύο ποιητικών λόγων. Ο πρώτος αφορά στη νέα κυκλοφορία του ποιητικού κειμένου του Δημήτρη Δημητριάδη με τίτλο «Εκπνοή». Για πρώτη φορά από την AlmaKalma θα παρασταθεί με τη συνεργασία του ίδιου του ποιητή. Το δεύτερο αφορά στο «κολάζ» μπεκετικών ελλειπτικών κειμένων όπως τα «Κείμενα για το τίποτα» και οι «Σαχλοκουβέντες», οι οποίες αποτελούν μικρής έκτασης ποιήματα.

Μέσα από αυτή τη «συμπλοκή» η AlmaKalma φιλοδοξεί να αποδώσει το υπαρξιακό τέλμα του σύγχρονου ατόμου που είναι ευθέως ανάλογο με την απώλεια των ιδεολογιών και της ρήξης του πολιτικού λόγου. Μέσα από τις λέξεις αναζητά ο ποιητής το πράγμα. Αναζητά την αρχέγονη σύλληψη του υποκειμένου για τον κόσμο. Τα πρόσωπα αντικαθίστανται από τις μορφές.

Ο λόγος δραματοποιείται και μοιραία ακολουθεί τη γραμμή του διπόλου αποδόμηση-αναδόμηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής αφαιρούνται τα αρχικά σημεία στίξης και ενισχύεται η αισθητική της ηχητικής αξίας της λέξης και η διαμόρφωση εκ νέου ενός νοηματικού τοπίου.

Οι ηθοποιοί συνδέουν τη ρυθμικότητα του λόγου με τις σωματικές δράσεις, οι οποίες έχουν καταγωγή από τα βιώματα που προκύπτουν σε αυτούς, με την ανάγνωση των κειμένων και δημιουργούν μορφές-φορείς του ποιητικού λόγου. Οι δομές που αναπτύσσονται ακολουθούν την αρχή των ελαχίστων δράσεων που έχει συστηματοποιηθεί στο Εργαστήριο Έρευνας της AlmaKalma τα τελευταία χρόνια.

Τη ζωντανή δράση πλαισιώνει αλληλεπιδραστικά η προβολή εικαστικής ταινίας που θα σχολιάζει τα τεκταινόμενα, ενώ ο χώρος δράσης ενσωματώνει τους θεατές στην Performance.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αυτή η Performance  έχει ήδη παρουσιαστεί στις πόλεις:

Θεσσαλονίκη στο Studio Ars Moriendi, από 15 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου, Πέμπτη έως Κυριακή, στις 21:00, Δημ. Κουφίτσα 18.

Ηράκλειο (Κρήτη), στο Παγοποιείον, στο πλαίσιο των προβολών του 7ου Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου Strange Screen από τις 12 έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2009, Πλατεία Αγίου Τίτου.

ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στην Αθήνα στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων από 19 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου, Πέμπτη έως Κυριακή, 9.00 μ.μ., το Σάββατο μεταμεσονύχτια, Ασωμάτων 6, Θησείο, τηλ 210-3224664.
Συντελεστές
Μετάφραση κειμένων: Μαρωνίτη Ερωφίλη, T. Halpin Robin
Σκηνοθετική διδασκαλία-έρευνα/δραματουργική επεξεργασία: Μήτρου Γιάννης
Βοηθός σκηνοθέτης: Μιτσάγγα Ελένη, Μεσηνιώτης Χάρης
Performers: Χαρέλα Μαρία, Θεοδοσίου Μάρω
Εικαστικές παρεμβάσεις: Οικονόμου Μαρία
Φωτισμοί: Παπανικολάου Γιώργος, Perrenoud Jean
Κινηματογραφικά τοπία: Τζελέπη Χρύσα, Κερσανίδης Άκης
Κουστούμια: Ιωαννίδου Κική
Δ
ημιουργική ομάδα: Χατζή Γιώτα, Νοχουτίδης Κυριάκος, Χαίτογλου Αλεξάνδρα Παραγωγή-εκτέλεση: AlmaKalma
Διεύθυνση παραγωγής: Τζελέπη Χρύσα
Υπεύθυνη οργάνωσης σε Αθήνα και Πάτρα: Κοσκινά Μάρθα
Υπεύθυνη επικοινωνίας AlmaKalma: Μιτσάγγα Ελένη (τηλέφωνο: 6936 501 119)

ΕΚΠΝΟΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR