Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

Οι Αγνοούμενοι - Μια ενδιαφέρουσα ζωή

Θέατρο Επίγονοι
Οι Αγνοούμενοι-Μια ενδιαφέρουσα ζωή
Γράφει η Μερόπη Κυριάκου

 Στην τραγικότερη πτυχή του Κυπριακού ζητήματος, πέραν της εδαφικής κατοχής, στο θέμα των αγνοουμένων, σ’ ένα καθ’ όλα ανθρωπιστικό ζήτημα αναφέρεται το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, Οι Αγνοούμενοι-Μια ενδιαφέρουσα ζωή, που επέλεξε να ανεβάσει το θέατρο Επίγονοι.

Ο συγγραφέας δεν καταπιάστηκε με το να μιλήσει γενικά για το συγκεκριμένο ζήτημα πόσο μάλλον με το να κάνει προσπάθεια παράθεσης μιας υποθετικής επίλυσης, αυτό το αφήνει στα χέρια των διπλωματών. Το κείμενο του ακουμπά το συγκεκριμένο ζήτημα με έναν ανθρωπιστικό τρόπο χωρίς να παραβλέπει όμως την πολιτική του πτυχή και έρχεται να σμίξει το φυσικό με το μεταφυσικό. Ο Βασίλης Κατσικονούρης απέδειξε για άλλη μια φορά πως είναι ένας δεινός θεατρικός συγγραφέας. Γνωρίζει καλά πως να γράφει ένα άρτιο και ουσιώδες θεατρικό κείμενο.

Οι Αγνοούμενοι, είναι ένα τολμηρό, αν δεν θα ήταν υπερβολή να πω σκληρό σε κάποια σημεία του, έργο με αρχή μέση και τέλος, με συγκρουσιακές κορυφώσεις, με σύγχρονους και αληθινούς χαρακτήρες, καίριο λόγο και εξαιρετικούς διαλόγους.
Εμμένοντας στο θέμα που τον απασχολεί σε πρώτο επίπεδο, το ζήτημα δηλαδή των Αγνοουμένων από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τη διακρίβωση της τύχης τους που παραμένει κεφάλαιο ανοιχτό εδώ και 35 χρόνια, καταγγέλλει με τον τρόπο του τους υπαίτιους όχι μόνο της εισβολής αλλά και όσους τους ανέχονται και που μαζί με αυτούς ανέχονται να ζουν στην άγνοια του τι έτυχαν τελικά τα αγνοούντα αυτά πρόσωπα, επιλέγοντας έτσι τη διάσταση του εικονικού κόσμου, του κέρδους και των οικονομικών συμφερόντων. Αντίφαση προκαλεί όμως η μικρή μερίδα αυτών που υπομονετικά ανέχονται τους προηγούμενους και καρτερικά αγωνίζονται να φτάσουν στηγνώση.

Σε μια προσπάθεια ανίχνευσης της τραγικότητας οι δυο αυτές δυνάμεις συγκρούονται. Από τη μια πλευρά έχουμε τον χαρακτήρα του έργου τον Πέτρο, τον πετυχημένο δημοσιογράφο, που καθόλου τυχαία δε είναι η παρουσία του αλλά ούτε και η ενασχόληση του, που πρεσβεύει έτσι το βιομηχανοποιημένο ψεύδος, τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας και τυποποιημένων αξιών. Από την άλλη υπάρχει όμως-έστω και ολιγάριθμη-η μερίδα εκείνη που αντιπροσωπεύει τον αληθινό κόσμο, τον κόσμο του ουσιαστικού, την πραγματικότητα και που στο έργο εκπροσωπείται από την μεγάλη Κύπρια αδερφή, την Δέσποινα. Στη μέση των δυο η Μήνα (η Ισμήνη) η μικρή Κύπρια αδερφή, η γυναίκα του Πέτρου.

Η υπόθεση  

Ο Πέτρος, Ελλαδίτης, “ενσυνείδητος” δημοσιογράφος που αγωνίζεται για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων του εκδότη της μεγάλης Αθηναϊκής εφημερίδας στην οποία εργάζεται. Η Κύπρια γυναίκα του Μήνα, η οποία εγκαταστάθηκε εδώ και χρόνια στην Αθήνα, προέρχεται από οικογένεια με έναν αγνοούμενο από την Τουρκική εισβολή. Ζει στο πλάι του άντρα της μια αργόσχολη, χωρίς ιδιαίτερο νόημα-αλλά κατά την ίδια και το σύζυγο της-ενδιαφέρουσα ζωή.

Χωρίς την ελπίδα ή την πρόθεση να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη οικογένεια γεννώντας παιδιά, βιώνει έτσι την πραγματικότητα του σήμερα χωρίς την ελπίδα του αύριο αλλά και αποστασιοποιημένη από το παρελθόν της, ακόμα και από την οικογένεια της δεν μπορεί να καταλάβει την αδερφή της η οποία αγωνιζομένη ακόμα σέρνει μαζί της το δράμα του Κυπριακού λαού που συνεχίζεται.

Η αρμονία της κενής τους ζωής έρχεται να αντιπαρατεθεί με την γεμάτη από νόημα και στόχο ζωή της Δέσποινας όταν αυτή τους επισκέπτεται κάποια στιγμή για να συμμετάσχει σε μια διαδήλωση συγγενών αγνοουμένων στην Αθήνα.

Τα πράγματα ενώ φαινομενικά περιπλέκονται στην πραγματικότητα γίνονται ξεκάθαρα. Ξεθάβοντας το ζήτημα των Αγνοουμένων από το μπαούλο που το έκλεισαν οι πολλοί, ανακαλύπτουν πως μαζί του σέρνει κομμάτια και της δικής τους προσωπικής αλήθειας ξεσκεπάζοντας με αυτό τον τρόπο και την ζωή τους προκαλώντας απρόβλεπτες ψυχικές συνέπειες.

Το γεγονός του απρόβλεπτου θανάτου της Δέσποινας φανερώνει την πραγματικότητα της Μήνας, του εσωτερικού της κενού αλλά και του εξωτερικού της περιβάλλοντος. Μέσα από τη διαδικασία ξεκαθαρίσματος κάποιοι καταφέρνουν να συνειδητοποιήσουν πράγματα αλλά όσοι αρνούνται ακριβώς αυτή τη συνειδητοποίηση καταστρέφονται ψυχικά.
Μέσα από την αντιπαράθεση και την πάλη των δυο κόσμων προκύπτει  και το δεύτερο ζήτημα το οποίο θέλει να θίξει ο συγγραφέας. Ποιοι είναι εν τέλει οι αγνοούμενοι; Όλοι όσοι αγνοούν το βάθος και το πλάτος της πραγματικής ζωής, που περιορίζονται στα στενά όρια του εαυτού τους, αγνοούμενοι είναι οι αγνοούντες. Ο καθένας από εμάς. 

Η παράσταση

Ο μικρός και ζεστός χώρος στο οίκημα της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου μετατρέπεται σε ένα φιλόξενο κόσμο γεμάτο ανατροπές. Η μικρή απόσταση από το χώρο της σκηνής καθιστά το κοινό κατά κάποιο τρόπο μέρος αυτής. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Φώτος Φωτιάδης προσέγγισε το έργο με ρεαλισμό, επιτρέποντας όμως στους χαρακτήρες του, φορές, να αγγίζουν τη σφαίρα του φανταστικού (όπως το κείμενο ορίζει) με την παρουσία της μικρής Εσκιμώας κάποια στιγμή στη σκηνή.

Αναδεικνύοντας τους εις βάθος και εις πλάτος ουσιαστικούς και έντονους διαλόγους του έργου, με τις αντιπαραθέσεις και τις κλιμακωτές κορυφώσεις, την ταυτόχρονη εξέλιξη δυο σκηνών, που η μια παραπέμπει και αντιτίθεται στην άλλη καταφέρνει να παραθέσει ουσιαστικά και καθαρά τις δυο θέσεις, τους δυο κόσμους που ενυπάρχουν στην ιστορία δημιουργώντας ή έστω προκαλώντας την ανάγκη για προβληματισμό.

Οι πάρα πολύ καλές ερμηνείες του ελλαδίτη Θωμά Γκαγκά στο ρόλο του δημοσιογράφου Πέτρου, της Έλενα Δημητρίου στο ρόλο της συζύγου του Μήνας και της Ηλέκτρας Φωτιάδου στο ρόλο της μεγάλης Κύπριας αδερφής, συνέβαλλαν στην περαιτέρω ανάδειξη του λόγου του έργου. Οι ζωντανοί ήχοι των κρουστών και των πνευστών στην παράσταση προσθέτανε ακόμα ένα κομμάτι του πραγματικού κόσμου.

(Μουσική: Τζιορτζίνα Στρατή και Χρίστος Λοϊζίδης). Τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν του Δημήτρης Νεοκλέους και του Tony Maslic.

Της Μερόπης Κυριάκου, Πολιτιστικού Συντάκτη της καθημερινής Κυπριακής εφημερίδας «Αλήθεια»

ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΖΩΗ

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR