Θέατρο Info.gr . Τα πάντα για το θέατρο.

Χιλιαεννιακόσια

Πανδαιμόνιο 7

Φεβρουάριος, Θεσσαλονίκη 2009.

Το θέατρο Σοφούλη φιλοξενεί αυτή τη σεζόν το θίασο Πανδαιμόνιο 7. Ο θίασος ανεβάζει το έργο του Αλεσσάντρο Μπαρίκο, «Χιλιαεννιακόσια». Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Ρήγα. Ερμηνεύει ο Μιλτιάδης Νίκας. Η μετάφραση του έργου ανήκει στο Σταύρο Παπασταύρου.

Το έργο είναι ένας μονόλογος. Ένα μωρό εγκαταλείπεται από τους γονείς του πάνω στο ατμόπλοιο Βιρτζίνια, τα χρόνια του μεσοπολέμου. Το παιδί, εν ονόματι Ντάννυ Μπούντμαν Τι Ντι Λέμον Χιλιαεννιακόσια, για λόγους που δε γνωρίζει κανείς, θα περάσει όλη του τη ζωή πάνω στο ατμόπλοιο και δε θα πατήσει ποτέ στεριά. Ο Χιλιαεννακόσια, όμως, δεν είναι ένας συνηθισμένος, μέσος άνθρωπος. Είναι μια ιδιοφυία της μουσικής, ένας βιρτουόζος του πιάνου. Η φήμη του γρήγορα θα εξαπλωθεί και πέρα από τη θάλασσα, στη στεριά. Εξαιτίας, όμως, του ιδιόμορφου της ζωής του, σήμερα, χρόνια μετά, μόνο ένας φίλος του τρομπετίστας μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη και το ταλέντο του. Είναι αυτός που διηγείται και την ιστορία του.

Ο Γιάννης Ρήγας έστησε μια αξιοπρεπή παράσταση, κατορθώνοντας να μεταδώσει τη λυρική ποιότητα του κειμένου χωρίς να καταφεύγει σε δακρύβρεχτες ακρότητες. Ο λόγος έρεε και δημιουργούσε ζωντανές εικόνες στη φαντασία των θεατών, οι οποίες έπαιζαν και αυτές το δικό τους ρόλο πάνω στη σκηνή. Αν και το κείμενο φαίνεται να διευκολύνει τη σκηνοθεσία, ο Ρήγας έδωσε την αίσθηση ότι όχι μόνο βρήκε τον παλμό του έργου αλλά και ότι ‘ένιωσε’ τη γραφή του συγγραφέα. Η ερμηνεία του Μιλτιάδη Νίκα ήταν συγκινητική και συγκρατημένη, ενώ και η κίνηση ήταν εύστοχα περιορισμένη για να δίνεται πάντα το προβάδισμα στο λόγο. Τα μουσικά κλεισίματα των εικόνων, επίσης, ήταν εμπνευσμένα και δημιουργούσαν ατμόσφαιρες που ‘συνόψιζαν’ την ουσία του μονολόγου.

Η σκηνογραφία της παράστασης από την άλλη, αν και έμοιαζε να έχει κάποιες δυνατότητες, δε θα λέγαμε ότι κατάφερε να προσδώσει κάτι θετικό στο σύνολο. Θα λέγαμε ότι μάλλον αφαιρούσε από τη γενικότερη αισθητική του θεάματος. Το γεγονός αυτό, όμως, θέτει αυτόματα σε κίνδυνο τους φωτισμούς, που αν και είχαν μια μικρή τάση να αυτονομηθούν από το σύνολο της παράστασης, κατά τα άλλα ήταν εύστοχοι και στο πνεύμα. Τα κοστούμια όπως και τα σκηνικά αντικείμενα δεν ενοχλούσαν. Ατυχής θεωρούμε, επίσης, και την επιλογή της υπερυψωμένης σκηνής. Ήταν ένα φωτιστικό εφέ, που αν και πρόδιδε φιλόδοξες προθέσεις, ήταν εντελώς περιττό. Φάνταζε δε φτωχό μπροστά στις θάλασσες που γεννάει ο νους του θεατή παρακολουθώντας την ερμηνεία του Νίκα.

Στο σύνολο, μια παράσταση επιτυχημένη που σίγουρα αποτελεί μια λογική επιλογή για τους, θεατρόφιλους και μη, Θεσσαλονικείς αυτήν την εποχή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Σκηνικό και κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Κίνηση: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου
Φωτισμός: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Καρολίνα Ρήγα

Ερμηνευτής: Μιλτιάδης Νίκας.

Παραστάσεις: Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:15
Κυριακή: 20:00
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό 15 ευρώ, Φοιτητικό 10 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 90`
Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Καλαμαριά)
Tηλέφωνα κρατήσεων : 2310423925 Κ.6956399918

Ελβίνα Πασχάλη - θεατρολόγος, απόφοιτος Τμήματος Θεάτρου, ΑΠΘ.

ΧΙΛΙΑΕΝΝΙΑΚΟΣΙΑ

Το www.theaterinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο θέατρο. Τα πάντα για το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο, μια δημιουργία του www.internetinfo.gr.

INTERNETINFO © ΘΕΑΤΡΟ INFO.GR